Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Upplevelser av att vårda barn i livets slutskede ur ett sjuksköterskeperspektiv

Wahren, Ulrika and Wiberg, Johanna (2005)
Department of Health Sciences
Abstract
Varje år dör i Sverige ca 600 barn i åldrarna 0-18 år. Många av barnen dör på sjukhus, men en del avlider i hemmet. Vid många tillfällen engageras distriktssjuksköterskan att bli delaktig i vården av det döende barnet. Det är rimligt att anta att sjuksköterskor således bör vara beredda på att någon gång under sin yrkesbana få vara delaktiga i vården av ett döende barn. Forskning visar att det ges få tillfällen till utbildning inom vård av döende barn för sjuksköterske- och läkarstuderande. Syftet med studien var att belysa de upplevelser som sjuksköterskor beskriver som väsentliga i samband med vård av barn i livets slutskede. Med utgångspunkt från studiens syfte genomfördes åtta kvalitativa, semistrukturerade intervjuer med sjuksköterskor... (More)
Varje år dör i Sverige ca 600 barn i åldrarna 0-18 år. Många av barnen dör på sjukhus, men en del avlider i hemmet. Vid många tillfällen engageras distriktssjuksköterskan att bli delaktig i vården av det döende barnet. Det är rimligt att anta att sjuksköterskor således bör vara beredda på att någon gång under sin yrkesbana få vara delaktiga i vården av ett döende barn. Forskning visar att det ges få tillfällen till utbildning inom vård av döende barn för sjuksköterske- och läkarstuderande. Syftet med studien var att belysa de upplevelser som sjuksköterskor beskriver som väsentliga i samband med vård av barn i livets slutskede. Med utgångspunkt från studiens syfte genomfördes åtta kvalitativa, semistrukturerade intervjuer med sjuksköterskor på barnavdelningar vid två sjukhus i Region Skåne. Intervjutexterna analyserades med en tematisk innehållsanalys för kvalitativ data. I studien framkom bland annat att sjuksköterskornas upplevelser är av både påfrestande och givande karaktär i mötet med döende barn och deras familjer. Sjuksköterskorna blev även påverkade i sitt privatliv, det väckte personliga tankar, till exempel om livets mening, att arbeta med döende barn. Det framkom också att det fanns ett behov av att få stöd och att samtala om sina upplevelser, både informellt i personalgruppen och formellt i form av organiserad handledning och debriefing. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Wahren, Ulrika and Wiberg, Johanna
supervisor
organization
alternative title
En kvalitativ intervjustudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
omvårdnad, barn, livets slutskede, sjuksköterska, upplevelse, kvalitativ
language
Swedish
id
2528992
date added to LUP
2012-05-04 14:25:33
date last changed
2015-12-14 13:21:21
@misc{2528992,
  abstract     = {{Varje år dör i Sverige ca 600 barn i åldrarna 0-18 år. Många av barnen dör på sjukhus, men en del avlider i hemmet. Vid många tillfällen engageras distriktssjuksköterskan att bli delaktig i vården av det döende barnet. Det är rimligt att anta att sjuksköterskor således bör vara beredda på att någon gång under sin yrkesbana få vara delaktiga i vården av ett döende barn. Forskning visar att det ges få tillfällen till utbildning inom vård av döende barn för sjuksköterske- och läkarstuderande. Syftet med studien var att belysa de upplevelser som sjuksköterskor beskriver som väsentliga i samband med vård av barn i livets slutskede. Med utgångspunkt från studiens syfte genomfördes åtta kvalitativa, semistrukturerade intervjuer med sjuksköterskor på barnavdelningar vid två sjukhus i Region Skåne. Intervjutexterna analyserades med en tematisk innehållsanalys för kvalitativ data. I studien framkom bland annat att sjuksköterskornas upplevelser är av både påfrestande och givande karaktär i mötet med döende barn och deras familjer. Sjuksköterskorna blev även påverkade i sitt privatliv, det väckte personliga tankar, till exempel om livets mening, att arbeta med döende barn. Det framkom också att det fanns ett behov av att få stöd och att samtala om sina upplevelser, både informellt i personalgruppen och formellt i form av organiserad handledning och debriefing.}},
  author       = {{Wahren, Ulrika and Wiberg, Johanna}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Upplevelser av att vårda barn i livets slutskede ur ett sjuksköterskeperspektiv}},
  year         = {{2005}},
}