Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Sjukvårdspersonals attityder till omvårdnaden av patienter med hiv/aids

Carlsson, Katrin and Stenström, Sofia (2006)
Department of Health Sciences
Abstract
Antalet människor smittade med Human Immunodeficiency virus (HIV) är idag ett växande antal. Eftersom det tar ungefär 10 år innan patienterna utvecklar Acquired Immunodeficiency Syndrome (AIDS) är det troligt att sjuksköterskor kommer att möta patienter med HIV/AIDS i vården. Syftet med denna studie var att granska tidigare kunskap om sjukvårdspersonals attityder till omvårdnaden av patienter med HIV/AIDS. I denna litteraturstudie granskades 11 artiklar förlagda till västvärlden som sträckte sig från 1996 till 2004. Resultatet visade att faktorer som påverkade viljan att vårda patienter med HIV/AIDS var rädslan för smitta, negativ attityd till homosexuella och missbrukare, samt att inte känna sig förberedd att vårda dessa patienter.... (More)
Antalet människor smittade med Human Immunodeficiency virus (HIV) är idag ett växande antal. Eftersom det tar ungefär 10 år innan patienterna utvecklar Acquired Immunodeficiency Syndrome (AIDS) är det troligt att sjuksköterskor kommer att möta patienter med HIV/AIDS i vården. Syftet med denna studie var att granska tidigare kunskap om sjukvårdspersonals attityder till omvårdnaden av patienter med HIV/AIDS. I denna litteraturstudie granskades 11 artiklar förlagda till västvärlden som sträckte sig från 1996 till 2004. Resultatet visade att faktorer som påverkade viljan att vårda patienter med HIV/AIDS var rädslan för smitta, negativ attityd till homosexuella och missbrukare, samt att inte känna sig förberedd att vårda dessa patienter. Faktorer som påverkade sjukvårdspersonals vilja att vårda patienter med HIV/AIDS var kunskap, tidigare erfarenhet, att ha en öppen syn för människors olikheter, anhörigas och kollegers stöd samt att det var en plikt att vårda alla patienter. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Carlsson, Katrin and Stenström, Sofia
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
hiv/aids, attityd, sjukvårdspersonal
language
Swedish
id
2529056
date added to LUP
2012-05-04 14:25:33
date last changed
2015-12-14 13:21:21
@misc{2529056,
  abstract     = {{Antalet människor smittade med Human Immunodeficiency virus (HIV) är idag ett växande antal. Eftersom det tar ungefär 10 år innan patienterna utvecklar Acquired Immunodeficiency Syndrome (AIDS) är det troligt att sjuksköterskor kommer att möta patienter med HIV/AIDS i vården. Syftet med denna studie var att granska tidigare kunskap om sjukvårdspersonals attityder till omvårdnaden av patienter med HIV/AIDS. I denna litteraturstudie granskades 11 artiklar förlagda till västvärlden som sträckte sig från 1996 till 2004. Resultatet visade att faktorer som påverkade viljan att vårda patienter med HIV/AIDS var rädslan för smitta, negativ attityd till homosexuella och missbrukare, samt att inte känna sig förberedd att vårda dessa patienter. Faktorer som påverkade sjukvårdspersonals vilja att vårda patienter med HIV/AIDS var kunskap, tidigare erfarenhet, att ha en öppen syn för människors olikheter, anhörigas och kollegers stöd samt att det var en plikt att vårda alla patienter.}},
  author       = {{Carlsson, Katrin and Stenström, Sofia}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Sjukvårdspersonals attityder till omvårdnaden av patienter med hiv/aids}},
  year         = {{2006}},
}