Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Sjuksköterskors hantering av smärta hos patienter med en annan kulturell bakgrund

Bremberg, Liza and Olsson, Jenny (2006)
Department of Health Sciences
Abstract
Smärta är en individuell upplevelse som uttrycks och hanteras olika. Sverige är idag ett mångkulturellt samhälle där hälso- och sjukvård integreras av olika kulturer, språk och religioner. En stor del av personalen inom hälso- och sjukvård är sjuksköterskor och de kommer någon gång under sin yrkesutövning att komma i kontakt med patienter med annan kulturell bakgrund. Syftet med studien var att genom tio kvalitativa intervjuer undersöka hur svenska sjuksköterskor tolkar och hanterar smärta och smärtuttryck hos patienter med annan kulturell bakgrund. De utskrivna intervjuerna analyserades med innehållsanalys baserad på Burnard och tre huvudkategorier framträdde; kommunikation och kroppsliga uttryck, strategi/hantering av smärta och... (More)
Smärta är en individuell upplevelse som uttrycks och hanteras olika. Sverige är idag ett mångkulturellt samhälle där hälso- och sjukvård integreras av olika kulturer, språk och religioner. En stor del av personalen inom hälso- och sjukvård är sjuksköterskor och de kommer någon gång under sin yrkesutövning att komma i kontakt med patienter med annan kulturell bakgrund. Syftet med studien var att genom tio kvalitativa intervjuer undersöka hur svenska sjuksköterskor tolkar och hanterar smärta och smärtuttryck hos patienter med annan kulturell bakgrund. De utskrivna intervjuerna analyserades med innehållsanalys baserad på Burnard och tre huvudkategorier framträdde; kommunikation och kroppsliga uttryck, strategi/hantering av smärta och instrument och kunskap. Studien visade att sjuksköterskorna var införstådda i smärtproblematik och uttryck. De upplevde att kommunikationen var det svåraste i mötet med patienter som talade ett främmande språk. Sjuksköterskorna önskade struktur, kunskap och instrument för att kunna ge rätt smärtbedömning och behandling. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Bremberg, Liza and Olsson, Jenny
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
language
Swedish
id
2529066
date added to LUP
2012-05-04 14:25:33
date last changed
2015-12-14 13:21:22
@misc{2529066,
  abstract     = {{Smärta är en individuell upplevelse som uttrycks och hanteras olika. Sverige är idag ett mångkulturellt samhälle där hälso- och sjukvård integreras av olika kulturer, språk och religioner. En stor del av personalen inom hälso- och sjukvård är sjuksköterskor och de kommer någon gång under sin yrkesutövning att komma i kontakt med patienter med annan kulturell bakgrund. Syftet med studien var att genom tio kvalitativa intervjuer undersöka hur svenska sjuksköterskor tolkar och hanterar smärta och smärtuttryck hos patienter med annan kulturell bakgrund. De utskrivna intervjuerna analyserades med innehållsanalys baserad på Burnard och tre huvudkategorier framträdde; kommunikation och kroppsliga uttryck, strategi/hantering av smärta och instrument och kunskap. Studien visade att sjuksköterskorna var införstådda i smärtproblematik och uttryck. De upplevde att kommunikationen var det svåraste i mötet med patienter som talade ett främmande språk. Sjuksköterskorna önskade struktur, kunskap och instrument för att kunna ge rätt smärtbedömning och behandling.}},
  author       = {{Bremberg, Liza and Olsson, Jenny}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Sjuksköterskors hantering av smärta hos patienter med en annan kulturell bakgrund}},
  year         = {{2006}},
}