Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Kvinnors upplevelse av omvårdnad i samband med ett akut kejsarsnitt

Delin, Agneta and Isberg, Karoline (2006)
Department of Health Sciences
Abstract
De senaste tio åren har antalet förlossningar som slutat med kejsarsnitt i Sverige ökat. Av dem är två av tre kejsarsnitt akuta. Syftet var att beskriva hur kvinnor i samband med ett akut kejsarsnitt upplevt omvårdnaden, sju till tio månader efteråt. Nio svensktalande kvinnor som genomgått sitt akuta kejsarsnitt på Lunds Universitetssjukhus intervjuades. Sex kategorier identifierades som visade sig spela stor roll för kvinnans upplevelse; Delaktighet, Information, Medvetenhet, Bemötande, Lättnad och Bearbetning. Det framkom att kvinnorna inte upplevde den förberedande informationen på MVC som tillräcklig. Kvinnorna uppskattade att de fått kontinuerlig information under förlossningen, men även praktisk hjälp av personalen. Det var tydligt... (More)
De senaste tio åren har antalet förlossningar som slutat med kejsarsnitt i Sverige ökat. Av dem är två av tre kejsarsnitt akuta. Syftet var att beskriva hur kvinnor i samband med ett akut kejsarsnitt upplevt omvårdnaden, sju till tio månader efteråt. Nio svensktalande kvinnor som genomgått sitt akuta kejsarsnitt på Lunds Universitetssjukhus intervjuades. Sex kategorier identifierades som visade sig spela stor roll för kvinnans upplevelse; Delaktighet, Information, Medvetenhet, Bemötande, Lättnad och Bearbetning. Det framkom att kvinnorna inte upplevde den förberedande informationen på MVC som tillräcklig. Kvinnorna uppskattade att de fått kontinuerlig information under förlossningen, men även praktisk hjälp av personalen. Det var tydligt att de kvinnor som upplevt att personalen var stressad även tyckte att omvårdnaden var sämre. Genomgående var att kvinnorna efter förlossningen var i behov av ett stort stöd för att kunna bearbeta händelsen. Det visade sig att tidsperspektivet på sju till tio månader gjorde att kvinnorna generellt kände att de haft en bättre upplevelse, än kvinnor som intervjuats närmare inpå det akuta kejsarsnittet. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Delin, Agneta and Isberg, Karoline
supervisor
organization
alternative title
En intervjustudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
upplevelse, omvårdnad, akut kejsarsnitt
language
Swedish
id
2529104
date added to LUP
2012-05-04 14:25:33
date last changed
2015-12-14 13:21:22
@misc{2529104,
  abstract     = {{De senaste tio åren har antalet förlossningar som slutat med kejsarsnitt i Sverige ökat. Av dem är två av tre kejsarsnitt akuta. Syftet var att beskriva hur kvinnor i samband med ett akut kejsarsnitt upplevt omvårdnaden, sju till tio månader efteråt. Nio svensktalande kvinnor som genomgått sitt akuta kejsarsnitt på Lunds Universitetssjukhus intervjuades. Sex kategorier identifierades som visade sig spela stor roll för kvinnans upplevelse; Delaktighet, Information, Medvetenhet, Bemötande, Lättnad och Bearbetning. Det framkom att kvinnorna inte upplevde den förberedande informationen på MVC som tillräcklig. Kvinnorna uppskattade att de fått kontinuerlig information under förlossningen, men även praktisk hjälp av personalen. Det var tydligt att de kvinnor som upplevt att personalen var stressad även tyckte att omvårdnaden var sämre. Genomgående var att kvinnorna efter förlossningen var i behov av ett stort stöd för att kunna bearbeta händelsen. Det visade sig att tidsperspektivet på sju till tio månader gjorde att kvinnorna generellt kände att de haft en bättre upplevelse, än kvinnor som intervjuats närmare inpå det akuta kejsarsnittet.}},
  author       = {{Delin, Agneta and Isberg, Karoline}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Kvinnors upplevelse av omvårdnad i samband med ett akut kejsarsnitt}},
  year         = {{2006}},
}