Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Sjuksköterskors roll vid behandling av patienter med fibromyalgi

Paredes, Sonia and Rosberg, Maria (2006)
Department of Health Sciences
Abstract
Syftet med studien var att belysa hur sjuksköterskor upplevde sin roll i behandlingen av fibromyalgipatienter. En intervjustudie utfördes och fem sjuksköterskor från olika smärtrehabiliteringsenheter och smärtmottagningar i Region Skåne intervjuades. I studien framkom att sjuksköterskorna upplevde att de hade en betydelsefull roll i behandlingen av fibromyalgipatienter. De upplevde rollen som rådgivande, stödjande, undervisande, samordnande och behandlande. Vidare framkom att de upplevde sig fylla rollen som samtalspartner, att ge bekräftelse och agera så att patienten kände sig trodd i sin smärta. Sjuksköterskornas roll för att uppnå behandlingsmål upplevdes vara att genom kontinuerlig kontakt, patientutbildning,... (More)
Syftet med studien var att belysa hur sjuksköterskor upplevde sin roll i behandlingen av fibromyalgipatienter. En intervjustudie utfördes och fem sjuksköterskor från olika smärtrehabiliteringsenheter och smärtmottagningar i Region Skåne intervjuades. I studien framkom att sjuksköterskorna upplevde att de hade en betydelsefull roll i behandlingen av fibromyalgipatienter. De upplevde rollen som rådgivande, stödjande, undervisande, samordnande och behandlande. Vidare framkom att de upplevde sig fylla rollen som samtalspartner, att ge bekräftelse och agera så att patienten kände sig trodd i sin smärta. Sjuksköterskornas roll för att uppnå behandlingsmål upplevdes vara att genom kontinuerlig kontakt, patientutbildning, rehabiliteringsuppföljning och administrativ samordning av vård och omsorgsbehov få patienten så självständig och i god balans som möjligt. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Paredes, Sonia and Rosberg, Maria
supervisor
organization
alternative title
En intervjustudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
omvårdnad, fibromyalgi, sjuksköterska, roll, intervju
language
Swedish
id
2529124
date added to LUP
2012-05-04 14:25:33
date last changed
2015-12-14 13:21:22
@misc{2529124,
  abstract     = {{Syftet med studien var att belysa hur sjuksköterskor upplevde sin roll i behandlingen av fibromyalgipatienter. En intervjustudie utfördes och fem sjuksköterskor från olika smärtrehabiliteringsenheter och smärtmottagningar i Region Skåne intervjuades. I studien framkom att sjuksköterskorna upplevde att de hade en betydelsefull roll i behandlingen av fibromyalgipatienter. De upplevde rollen som rådgivande, stödjande, undervisande, samordnande och behandlande. Vidare framkom att de upplevde sig fylla rollen som samtalspartner, att ge bekräftelse och agera så att patienten kände sig trodd i sin smärta. Sjuksköterskornas roll för att uppnå behandlingsmål upplevdes vara att genom kontinuerlig kontakt, patientutbildning, rehabiliteringsuppföljning och administrativ samordning av vård och omsorgsbehov få patienten så självständig och i god balans som möjligt.}},
  author       = {{Paredes, Sonia and Rosberg, Maria}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Sjuksköterskors roll vid behandling av patienter med fibromyalgi}},
  year         = {{2006}},
}