Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Sjuksköterskors intervention i syfte att påvreka livsstilsfaktorer hos patienter

Brisevall, Johan and Jamroz, Stefan (2006)
Department of Health Sciences
Abstract
Introduktion/bakgrund: Många av dagens sjukdomar är livsstilsrelaterade. Sjukdomar som diabetes typ 2, övervikt och hypertoni är bara några exempel. Sjuksköterskan träffar i sitt dagliga arbete många patienter. Därför är det viktigt att studera sjuksköterskeinterventioners effekt på patienters livsstilar.Syfte: Syftet var att i refereegranskade publikationer studera effekten av sjuksköterskors interventioner med målet att förändra livsstilsfaktorer för att nå en bättre hälsostatus hos patienterMetod: Åtta refereegranskade artiklar med kvantitativ design valdes ut och användes i litteraturstudien. Resultat: Sjuksköterskeinterventionerna hade mestadels en signifikant positiv effekt på patienters livsstilar. Typ av intervention och duration... (More)
Introduktion/bakgrund: Många av dagens sjukdomar är livsstilsrelaterade. Sjukdomar som diabetes typ 2, övervikt och hypertoni är bara några exempel. Sjuksköterskan träffar i sitt dagliga arbete många patienter. Därför är det viktigt att studera sjuksköterskeinterventioners effekt på patienters livsstilar.Syfte: Syftet var att i refereegranskade publikationer studera effekten av sjuksköterskors interventioner med målet att förändra livsstilsfaktorer för att nå en bättre hälsostatus hos patienterMetod: Åtta refereegranskade artiklar med kvantitativ design valdes ut och användes i litteraturstudien. Resultat: Sjuksköterskeinterventionerna hade mestadels en signifikant positiv effekt på patienters livsstilar. Typ av intervention och duration hade ingen betydelse för utfallet. Däremot var frekvensen av interventionstillfällena avgörande, en hög frekvens gav en bättre effekt.Konklusioner: Sjuksköterskors interventioner har en sannolikt signifikant positiv effekt på patienters livsstilar. Däremot gör begränsningarna i vår studie att resultatet inte går att generalisera. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Brisevall, Johan and Jamroz, Stefan
supervisor
organization
alternative title
En litteraturstudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
nurse, life style, changes, intervention
language
Swedish
id
2529139
date added to LUP
2012-05-04 14:25:33
date last changed
2015-12-14 13:21:22
@misc{2529139,
  abstract     = {{Introduktion/bakgrund: Många av dagens sjukdomar är livsstilsrelaterade. Sjukdomar som diabetes typ 2, övervikt och hypertoni är bara några exempel. Sjuksköterskan träffar i sitt dagliga arbete många patienter. Därför är det viktigt att studera sjuksköterskeinterventioners effekt på patienters livsstilar.Syfte: Syftet var att i refereegranskade publikationer studera effekten av sjuksköterskors interventioner med målet att förändra livsstilsfaktorer för att nå en bättre hälsostatus hos patienterMetod: Åtta refereegranskade artiklar med kvantitativ design valdes ut och användes i litteraturstudien. Resultat: Sjuksköterskeinterventionerna hade mestadels en signifikant positiv effekt på patienters livsstilar. Typ av intervention och duration hade ingen betydelse för utfallet. Däremot var frekvensen av interventionstillfällena avgörande, en hög frekvens gav en bättre effekt.Konklusioner: Sjuksköterskors interventioner har en sannolikt signifikant positiv effekt på patienters livsstilar. Däremot gör begränsningarna i vår studie att resultatet inte går att generalisera.}},
  author       = {{Brisevall, Johan and Jamroz, Stefan}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Sjuksköterskors intervention i syfte att påvreka livsstilsfaktorer hos patienter}},
  year         = {{2006}},
}