Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Livsstilsfaktorers påverkan för risken att yngre kvinnor insjuknar i stroke

Hultman, Nina and Wahlgren, Liselott (2006)
Department of Health Sciences
Abstract
Studiens syfte var att undersöka livsstilsfaktorers påverkan för risken att kvinnor i åldern 30 till 65 år insjuknar i stroke. Metoden var litteraturstudie med analys av åtta vetenskapliga artiklar från USA, Japan, Kina och Danmark. Resultatet visade att livsstilsfaktorerna övervikt, rökning och kost var riskfaktorer för yngre kvinnor att drabbas av stroke. Det framkom att ett högt BMI-värde liksom högt intag av rött kött, fett och sötsaker ökade risken. Den ökade risken vid rökning relaterades till antalet cigaretter per dygn. För kvinnor som slutade röka förelåg ingen ökad risk för stroke vilket däremot passiv rökning gjorde. Långvarigt och regelbundet intag av frukt särskilt citrusfrukt, grönsaker och korn liksom fysisk aktivitet... (More)
Studiens syfte var att undersöka livsstilsfaktorers påverkan för risken att kvinnor i åldern 30 till 65 år insjuknar i stroke. Metoden var litteraturstudie med analys av åtta vetenskapliga artiklar från USA, Japan, Kina och Danmark. Resultatet visade att livsstilsfaktorerna övervikt, rökning och kost var riskfaktorer för yngre kvinnor att drabbas av stroke. Det framkom att ett högt BMI-värde liksom högt intag av rött kött, fett och sötsaker ökade risken. Den ökade risken vid rökning relaterades till antalet cigaretter per dygn. För kvinnor som slutade röka förelåg ingen ökad risk för stroke vilket däremot passiv rökning gjorde. Långvarigt och regelbundet intag av frukt särskilt citrusfrukt, grönsaker och korn liksom fysisk aktivitet minskade risken för stroke. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Hultman, Nina and Wahlgren, Liselott
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
stroke, kvinnor, övervikt, rökning, kost
language
Swedish
id
2529144
date added to LUP
2012-05-04 14:25:33
date last changed
2015-12-14 13:21:22
@misc{2529144,
  abstract     = {{Studiens syfte var att undersöka livsstilsfaktorers påverkan för risken att kvinnor i åldern 30 till 65 år insjuknar i stroke. Metoden var litteraturstudie med analys av åtta vetenskapliga artiklar från USA, Japan, Kina och Danmark. Resultatet visade att livsstilsfaktorerna övervikt, rökning och kost var riskfaktorer för yngre kvinnor att drabbas av stroke. Det framkom att ett högt BMI-värde liksom högt intag av rött kött, fett och sötsaker ökade risken. Den ökade risken vid rökning relaterades till antalet cigaretter per dygn. För kvinnor som slutade röka förelåg ingen ökad risk för stroke vilket däremot passiv rökning gjorde. Långvarigt och regelbundet intag av frukt särskilt citrusfrukt, grönsaker och korn liksom fysisk aktivitet minskade risken för stroke.}},
  author       = {{Hultman, Nina and Wahlgren, Liselott}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Livsstilsfaktorers påverkan för risken att yngre kvinnor insjuknar i stroke}},
  year         = {{2006}},
}