Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Att leva med amyotrofisk lateral skleros

Afrisham, Sajedeh and Wilsmark, Ulla (2006)
Department of Health Sciences
Abstract
Amyotrofisk Lateral Skleros (ALS) är en degenerativ muskelsjukdom som påverkar patientens och närståendes liv på många olika sätt. Behovet av omvårdnadsåtgärder är ständigt växlande vilket ställer stora krav på familj och närstående men även på sjuksköterskor och annan vårdpersonal. Syftet med denna litteraturstudie var att belysa patientens och närståendes upplevelser och erfarenheter i samband med sjukdomen. Resultatet visade att både patient och närstående upplevde att de fått för lite information angående sjukdomen. Familjen och vännerna blev viktiga komponenter för patientens välmående. Den närstående upplevde begränsad frihet, hade behov av att anförtro sig åt någon samt kände oro inför framtiden. Både patient och den närstående... (More)
Amyotrofisk Lateral Skleros (ALS) är en degenerativ muskelsjukdom som påverkar patientens och närståendes liv på många olika sätt. Behovet av omvårdnadsåtgärder är ständigt växlande vilket ställer stora krav på familj och närstående men även på sjuksköterskor och annan vårdpersonal. Syftet med denna litteraturstudie var att belysa patientens och närståendes upplevelser och erfarenheter i samband med sjukdomen. Resultatet visade att både patient och närstående upplevde att de fått för lite information angående sjukdomen. Familjen och vännerna blev viktiga komponenter för patientens välmående. Den närstående upplevde begränsad frihet, hade behov av att anförtro sig åt någon samt kände oro inför framtiden. Både patient och den närstående upplevde att sjukdomen gett dem nya perspektiv och erfarenheter av livet. För sjuksköterskor som i sin yrkesutövning kommer i kontakt med dessa patienter är det viktigt att ha kunskap om hur ALS upplevs av patient och närstående för att rätt kunna bemöta bådas behov av omvårdnad. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Afrisham, Sajedeh and Wilsmark, Ulla
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
als, upplevelse, erfarenhet
language
Swedish
id
2529149
date added to LUP
2012-05-04 14:25:33
date last changed
2015-12-14 13:21:22
@misc{2529149,
  abstract     = {{Amyotrofisk Lateral Skleros (ALS) är en degenerativ muskelsjukdom som påverkar patientens och närståendes liv på många olika sätt. Behovet av omvårdnadsåtgärder är ständigt växlande vilket ställer stora krav på familj och närstående men även på sjuksköterskor och annan vårdpersonal. Syftet med denna litteraturstudie var att belysa patientens och närståendes upplevelser och erfarenheter i samband med sjukdomen. Resultatet visade att både patient och närstående upplevde att de fått för lite information angående sjukdomen. Familjen och vännerna blev viktiga komponenter för patientens välmående. Den närstående upplevde begränsad frihet, hade behov av att anförtro sig åt någon samt kände oro inför framtiden. Både patient och den närstående upplevde att sjukdomen gett dem nya perspektiv och erfarenheter av livet. För sjuksköterskor som i sin yrkesutövning kommer i kontakt med dessa patienter är det viktigt att ha kunskap om hur ALS upplevs av patient och närstående för att rätt kunna bemöta bådas behov av omvårdnad.}},
  author       = {{Afrisham, Sajedeh and Wilsmark, Ulla}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Att leva med amyotrofisk lateral skleros}},
  year         = {{2006}},
}