Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Att leva med långvarig ryggsmärta

Anderberg, Emelie and Olsson, Emma (2006)
Department of Health Sciences
Abstract
Bakgrund: Att leva med långvarig ryggsmärta innebär problem då det påverkar det dagliga livet. Individer som lider av långvarig ryggsmärta kan påverkas både fysiskt och psykiskt. Detta innebär problem med följder som nedsatt förmåga att röra sig, depression, ångest och sömnproblem.Syfte: Syftet med denna litteraturstudie var att undersöka hur personer med långvarig ryggsmärta, som saknar diagnos, påverkas fysiskt och psykiskt i vardagen samt inverkan av analgetika.Metod: Efter sökning i olika databaser valdes tio vetenskapliga artiklar ut. Dessa granskades och ingick sedan i en integrerad analys.Resultat: I studien framkom det att personer med långvarig ryggsmärta upplevde en tydlig förändring av vardagslivet. Det visade sig att många fick... (More)
Bakgrund: Att leva med långvarig ryggsmärta innebär problem då det påverkar det dagliga livet. Individer som lider av långvarig ryggsmärta kan påverkas både fysiskt och psykiskt. Detta innebär problem med följder som nedsatt förmåga att röra sig, depression, ångest och sömnproblem.Syfte: Syftet med denna litteraturstudie var att undersöka hur personer med långvarig ryggsmärta, som saknar diagnos, påverkas fysiskt och psykiskt i vardagen samt inverkan av analgetika.Metod: Efter sökning i olika databaser valdes tio vetenskapliga artiklar ut. Dessa granskades och ingick sedan i en integrerad analys.Resultat: I studien framkom det att personer med långvarig ryggsmärta upplevde en tydlig förändring av vardagslivet. Det visade sig att många fick en påverkan på livskvaliteten relaterat till sin smärta. Ett annat resultat som framkom var att de psykiska aspekterna, såsom depression, ibland påverkade individen lika mycket som de fysiska aspekterna. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Anderberg, Emelie and Olsson, Emma
supervisor
organization
alternative title
Fysisk och psykisk påverkan i vardagslivet samt inverkan av analgetika.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
långvarig ryggsmärta, livskvalitet, depression, aktivitet, analgetika
language
Swedish
id
2529159
date added to LUP
2012-05-04 14:25:33
date last changed
2015-12-14 13:21:22
@misc{2529159,
  abstract     = {{Bakgrund: Att leva med långvarig ryggsmärta innebär problem då det påverkar det dagliga livet. Individer som lider av långvarig ryggsmärta kan påverkas både fysiskt och psykiskt. Detta innebär problem med följder som nedsatt förmåga att röra sig, depression, ångest och sömnproblem.Syfte: Syftet med denna litteraturstudie var att undersöka hur personer med långvarig ryggsmärta, som saknar diagnos, påverkas fysiskt och psykiskt i vardagen samt inverkan av analgetika.Metod: Efter sökning i olika databaser valdes tio vetenskapliga artiklar ut. Dessa granskades och ingick sedan i en integrerad analys.Resultat: I studien framkom det att personer med långvarig ryggsmärta upplevde en tydlig förändring av vardagslivet. Det visade sig att många fick en påverkan på livskvaliteten relaterat till sin smärta. Ett annat resultat som framkom var att de psykiska aspekterna, såsom depression, ibland påverkade individen lika mycket som de fysiska aspekterna.}},
  author       = {{Anderberg, Emelie and Olsson, Emma}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Att leva med långvarig ryggsmärta}},
  year         = {{2006}},
}