Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

En jämförelse av antiemetika vid postoperativt illamående och kräkningar

Kristensson, Niklas (2006)
Department of Health Sciences
Abstract
AbstraktAv kirurgpatienterna drabbas 25-30 % av postoperativt illamående och kräkningar. Detta är efter smärta det mest plågsamma subjektiva symtomet som en nyopererad patient kan uppleva. Därför är det viktigt att anestesisjuksköterskan har goda kunskaper om antiemetika och dess effekter för att kunna förebygga detta. Studien är en litteraturstudie som syftade till att undersöka effekten av olika antiemetika till patienter som genomgått generell anestesi. Detta utfördes genom att analysera tio stycken artiklar. Tre grupper av läkemedel, dopaminreceptor-blockerare, 5-HT3- receptorantagonister och steroider kom att framträda. I resultatet visade det sig att dopaminreceptorblockerarna var de som hade minst effekt mot PONV. Därefter kom... (More)
AbstraktAv kirurgpatienterna drabbas 25-30 % av postoperativt illamående och kräkningar. Detta är efter smärta det mest plågsamma subjektiva symtomet som en nyopererad patient kan uppleva. Därför är det viktigt att anestesisjuksköterskan har goda kunskaper om antiemetika och dess effekter för att kunna förebygga detta. Studien är en litteraturstudie som syftade till att undersöka effekten av olika antiemetika till patienter som genomgått generell anestesi. Detta utfördes genom att analysera tio stycken artiklar. Tre grupper av läkemedel, dopaminreceptor-blockerare, 5-HT3- receptorantagonister och steroider kom att framträda. I resultatet visade det sig att dopaminreceptorblockerarna var de som hade minst effekt mot PONV. Därefter kom 5-HT3- receptorantagonisterna. Bäst effekt mot PONV uppkom vid en kombination av en 5-HT3- receptorantagonist och en steroid. Tydligast var denna effekt i en studie som undersökt patienterna efter bröstkirurgi. Utan antiemetika drabbas 84 % av patienterna av PONV, med ovanstående kombination drabbas endast 5 %. Vidare visade det sig förekomma en låg andel biverkningar vid användning av antiemetika. Dessa var dessutom av relativt mild natur, tex huvudvärk vid användning av 5- HT3- receptorantagonister. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Kristensson, Niklas
supervisor
organization
alternative title
En litteraturstudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
postoperativt illamående, kräkningar, förebygga, antiemetika
language
Swedish
id
2529178
date added to LUP
2012-05-04 14:25:33
date last changed
2015-12-14 13:21:22
@misc{2529178,
  abstract     = {{AbstraktAv kirurgpatienterna drabbas 25-30 % av postoperativt illamående och kräkningar. Detta är efter smärta det mest plågsamma subjektiva symtomet som en nyopererad patient kan uppleva. Därför är det viktigt att anestesisjuksköterskan har goda kunskaper om antiemetika och dess effekter för att kunna förebygga detta. Studien är en litteraturstudie som syftade till att undersöka effekten av olika antiemetika till patienter som genomgått generell anestesi. Detta utfördes genom att analysera tio stycken artiklar. Tre grupper av läkemedel, dopaminreceptor-blockerare, 5-HT3- receptorantagonister och steroider kom att framträda. I resultatet visade det sig att dopaminreceptorblockerarna var de som hade minst effekt mot PONV. Därefter kom 5-HT3- receptorantagonisterna. Bäst effekt mot PONV uppkom vid en kombination av en 5-HT3- receptorantagonist och en steroid. Tydligast var denna effekt i en studie som undersökt patienterna efter bröstkirurgi. Utan antiemetika drabbas 84 % av patienterna av PONV, med ovanstående kombination drabbas endast 5 %.  Vidare visade det sig förekomma en låg andel biverkningar vid användning av antiemetika. Dessa var dessutom av relativt mild natur, tex huvudvärk vid användning av 5- HT3- receptorantagonister.}},
  author       = {{Kristensson, Niklas}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{En jämförelse av antiemetika vid postoperativt illamående och kräkningar}},
  year         = {{2006}},
}