Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Sjuksköterskors uppfattning om sin roll vid misstanke om kvinnomisshandel

Johansson, Sofia and Nordström, Åsa (2006)
Department of Health Sciences
Abstract
Många kvinnor berättar inte självmant om misshandeln utan uppger andra orsaker till sina skador när de söker hälso- och sjukvård. Alltför ofta reagerar inte personal utan accepterar de uppdiktade förklaringarna till kvinnans skador.Syfte: Att beskriva hur sjuksköterskan upplever kontakten med en kvinna som hon misstänker är utsatt för misshandel och hur hon sedan handlar i dessa möten.Metod: Åtta intervjuer med öppna frågor genomfördes med sjuksköterskor på fem olika vårdcentraler i Region Skåne. Innehållsanalys användes.Resultat: Samtliga av dem som intervjuades kunde endast dra sig till minnes ett eller ett fåtal fall där de misstänkt att deras kvinnliga patient var utsatt för någon typ av misshandel. De ansåg det lättare att ställa... (More)
Många kvinnor berättar inte självmant om misshandeln utan uppger andra orsaker till sina skador när de söker hälso- och sjukvård. Alltför ofta reagerar inte personal utan accepterar de uppdiktade förklaringarna till kvinnans skador.Syfte: Att beskriva hur sjuksköterskan upplever kontakten med en kvinna som hon misstänker är utsatt för misshandel och hur hon sedan handlar i dessa möten.Metod: Åtta intervjuer med öppna frågor genomfördes med sjuksköterskor på fem olika vårdcentraler i Region Skåne. Innehållsanalys användes.Resultat: Samtliga av dem som intervjuades kunde endast dra sig till minnes ett eller ett fåtal fall där de misstänkt att deras kvinnliga patient var utsatt för någon typ av misshandel. De ansåg det lättare att ställa frågan om misshandel vid tydliga fysiska tecken såsom blåmärken på märkliga ställen eller återkommande likartade besvär. Flertalet såg det som sitt ansvar att skapa ett förtroende för att få den utsatta kvinnan att delge sjuksköterskan sin situation. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Johansson, Sofia and Nordström, Åsa
supervisor
organization
alternative title
En intervjustudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
kvinnomisshandel, sjuksköterskor, ansvar, personliga resurser, organisatoriska faktorer
language
Swedish
id
2529187
date added to LUP
2012-05-04 14:25:33
date last changed
2015-12-14 13:21:22
@misc{2529187,
  abstract     = {{Många kvinnor berättar inte självmant om misshandeln utan uppger andra orsaker till sina skador när de söker hälso- och sjukvård. Alltför ofta reagerar inte personal utan accepterar de uppdiktade förklaringarna till kvinnans skador.Syfte: Att beskriva hur sjuksköterskan upplever kontakten med en kvinna som hon misstänker är utsatt för misshandel och hur hon sedan handlar i dessa möten.Metod: Åtta intervjuer med öppna frågor genomfördes med sjuksköterskor på fem olika vårdcentraler i Region Skåne. Innehållsanalys användes.Resultat: Samtliga av dem som intervjuades kunde endast dra sig till minnes ett eller ett fåtal fall där de misstänkt att deras kvinnliga patient var utsatt för någon typ av misshandel. De ansåg det lättare att ställa frågan om misshandel vid tydliga fysiska tecken såsom blåmärken på märkliga ställen eller återkommande likartade besvär. Flertalet såg det som sitt ansvar att skapa ett förtroende för att få den utsatta kvinnan att delge sjuksköterskan sin situation.}},
  author       = {{Johansson, Sofia and Nordström, Åsa}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Sjuksköterskors uppfattning om sin roll vid misstanke om kvinnomisshandel}},
  year         = {{2006}},
}