Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Bedömning av smärta hos äldre personer med demenssjukdom/nedsatt kognitiv förmåga

Andersson, Marina and Larsson, Pia (2006)
Department of Health Sciences
Abstract
Risken att drabbas av en demenssjukdom ökar med stigande ålder. Eftersom befolkningen blir allt äldre kommer andelen demenssjuka att öka. Många av dem kommer troligtvis att flytta till särskilda boenden och vara beroende av vårdpersonal. Eftersom smärta är vanligt förekommande bland äldre, som många gånger är kognitivt nedsatta, är det särskilt viktigt att smärtbedömning utförs på ett korrekt sätt för icke-kommunikativa vårdtagare. Obehandlad eller underbehandlad smärta leder till onödigt lidande. Syftet med denna litteraturstudie var att belysa vårdpersonalens bedömning av smärta. Åtta vetenskapliga artiklar som ur olika synvinklar behandlade smärtbedömning hos vårdtagare med demenssjukdom/nedsatt kognitiv förmåga granskades. Resultatet... (More)
Risken att drabbas av en demenssjukdom ökar med stigande ålder. Eftersom befolkningen blir allt äldre kommer andelen demenssjuka att öka. Många av dem kommer troligtvis att flytta till särskilda boenden och vara beroende av vårdpersonal. Eftersom smärta är vanligt förekommande bland äldre, som många gånger är kognitivt nedsatta, är det särskilt viktigt att smärtbedömning utförs på ett korrekt sätt för icke-kommunikativa vårdtagare. Obehandlad eller underbehandlad smärta leder till onödigt lidande. Syftet med denna litteraturstudie var att belysa vårdpersonalens bedömning av smärta. Åtta vetenskapliga artiklar som ur olika synvinklar behandlade smärtbedömning hos vårdtagare med demenssjukdom/nedsatt kognitiv förmåga granskades. Resultatet visade att ansiktsuttryck, främst grimaser, kroppsrörelser, verbala uttryck/skrik/jämmer, ökad irritabilitet eller agitation samt gnugga/hålla om den smärtande kroppsdelen var de vanligaste tecknen på smärta. En del av vårdtagarna kunde använda självskattningsinstrument och/eller svara på frågor om smärta. Kunskap om smärta, kännedom om vårdtagaren och individuellt anpassad smärtbedömning är hörnstenarna. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Andersson, Marina and Larsson, Pia
supervisor
organization
alternative title
En litteraturstudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
smärta, bedömning, demens, nedsatt kognitiv förmåga
language
Swedish
id
2529222
date added to LUP
2012-05-04 14:25:33
date last changed
2015-12-14 13:21:22
@misc{2529222,
  abstract     = {{Risken att drabbas av en demenssjukdom ökar med stigande ålder. Eftersom befolkningen blir allt äldre kommer andelen demenssjuka att öka. Många av dem kommer troligtvis att flytta till särskilda boenden och vara beroende av vårdpersonal. Eftersom smärta är vanligt förekommande bland äldre, som många gånger är kognitivt nedsatta, är det särskilt viktigt att smärtbedömning utförs på ett korrekt sätt för icke-kommunikativa vårdtagare. Obehandlad eller underbehandlad smärta leder till onödigt lidande. Syftet med denna litteraturstudie var att belysa vårdpersonalens bedömning av smärta. Åtta vetenskapliga artiklar som ur olika synvinklar behandlade smärtbedömning hos vårdtagare med demenssjukdom/nedsatt kognitiv förmåga granskades. Resultatet visade att ansiktsuttryck, främst grimaser, kroppsrörelser, verbala uttryck/skrik/jämmer, ökad irritabilitet eller agitation samt gnugga/hålla om den smärtande kroppsdelen var de vanligaste tecknen på smärta. En del av vårdtagarna kunde använda självskattningsinstrument och/eller svara på frågor om smärta. Kunskap om smärta, kännedom om vårdtagaren och individuellt anpassad smärtbedömning är hörnstenarna.}},
  author       = {{Andersson, Marina and Larsson, Pia}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Bedömning av smärta hos äldre personer med demenssjukdom/nedsatt kognitiv förmåga}},
  year         = {{2006}},
}