Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Omvårdnadsbehoven hos individer med reumatoid artrit

Jörgensen, Sara and Nilsson, Gunilla (2006)
Department of Health Sciences
Abstract
Förekomsten av reumatoid artrit (RA) uppskattas till cirka en halv procent av den vuxna befolkningen i Sverige. Patofysiologiskt är RA en inflammatorisk ledsjukdom, där sjukdomsprocessen styrs av immunologiska reaktioner. Sjuksköterskans omvårdnadsinsatser kommer att se olika ut för olika individer med RA. Syftet med föreliggande litteraturstudie var att belysa omvårdnadsbehoven hos individer med reumatoid artrit med avseende på psykosociala och fysiska faktorer. Metoden innebar analys av åtta vetenskapliga artiklar varav fyra var kvantitativa och fyra kvalitativa. I resultatet framkom teman med avseende på omvårdnadsbehoven hos individer med RA. Generellt framkom ett behov och en önskan om att leva ett så normalt liv som möjligt. Det är... (More)
Förekomsten av reumatoid artrit (RA) uppskattas till cirka en halv procent av den vuxna befolkningen i Sverige. Patofysiologiskt är RA en inflammatorisk ledsjukdom, där sjukdomsprocessen styrs av immunologiska reaktioner. Sjuksköterskans omvårdnadsinsatser kommer att se olika ut för olika individer med RA. Syftet med föreliggande litteraturstudie var att belysa omvårdnadsbehoven hos individer med reumatoid artrit med avseende på psykosociala och fysiska faktorer. Metoden innebar analys av åtta vetenskapliga artiklar varav fyra var kvantitativa och fyra kvalitativa. I resultatet framkom teman med avseende på omvårdnadsbehoven hos individer med RA. Generellt framkom ett behov och en önskan om att leva ett så normalt liv som möjligt. Det är angeläget att sjuksköterskor får förståelse för personer med RA:s livssituation och behov. Visionen är att patienten ska få ökad möjlighet att ta del av vårdpersonalens kunskap för att tillgodose omvårdnadsbehoven och möjliggöra egenvården. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Jörgensen, Sara and Nilsson, Gunilla
supervisor
organization
alternative title
Avseende psykosociala och fysiska faktorer.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Reumatoid artrit, omvårdnadsbehov, psykosociala faktorer, fysiska faktorer
language
Swedish
id
2529227
date added to LUP
2012-05-04 14:25:33
date last changed
2015-12-14 13:21:22
@misc{2529227,
  abstract     = {{Förekomsten av reumatoid artrit (RA) uppskattas till cirka en halv procent av den vuxna befolkningen i Sverige. Patofysiologiskt är RA en inflammatorisk ledsjukdom, där sjukdomsprocessen styrs av immunologiska reaktioner. Sjuksköterskans omvårdnadsinsatser kommer att se olika ut för olika individer med RA. Syftet med föreliggande litteraturstudie var att belysa omvårdnadsbehoven hos individer med reumatoid artrit med avseende på psykosociala och fysiska faktorer. Metoden innebar analys av åtta vetenskapliga artiklar varav fyra var kvantitativa och fyra kvalitativa. I resultatet framkom teman med avseende på omvårdnadsbehoven hos individer med RA. Generellt framkom ett behov och en önskan om att leva ett så normalt liv som möjligt. Det är angeläget att sjuksköterskor får förståelse för personer med RA:s livssituation och behov. Visionen är att patienten ska få ökad möjlighet att ta del av vårdpersonalens kunskap för att tillgodose omvårdnadsbehoven och möjliggöra egenvården.}},
  author       = {{Jörgensen, Sara and Nilsson, Gunilla}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Omvårdnadsbehoven hos individer med reumatoid artrit}},
  year         = {{2006}},
}