Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Orsaker till varför kvinnor avstår från mammografiscreening

Doulgeris, Stefanos and Dunemark, Anna (2006)
Department of Health Sciences
Abstract
Deltagande i mammografiscreening har visat sig minska dödligheten i bröstcancer. Det är därför viktigt med ett högt deltagande vid mammografiscreening. Mammografiscreening innebär att samtliga kvinnor i en viss åldersgrupp inbjuds att delta för röntgenundersökning av brösten med jämna tidsintervaller. Syftet var att undersöka orsaker till varför kvinnor avstår från mammografiscreening. En litteratur-studie baserad på en integrerad analys av åtta vetenskapliga artiklar genomfördes. Resultatet visade flera kategorier för kvinnor att avstå från mammografiscreening. Praktiska och ekonomiska problem, oro och rädsla samt kunskap, språkliga brister och rådgivning. Även för högt och för lågt body mass index och känslor av obehag framkom som... (More)
Deltagande i mammografiscreening har visat sig minska dödligheten i bröstcancer. Det är därför viktigt med ett högt deltagande vid mammografiscreening. Mammografiscreening innebär att samtliga kvinnor i en viss åldersgrupp inbjuds att delta för röntgenundersökning av brösten med jämna tidsintervaller. Syftet var att undersöka orsaker till varför kvinnor avstår från mammografiscreening. En litteratur-studie baserad på en integrerad analys av åtta vetenskapliga artiklar genomfördes. Resultatet visade flera kategorier för kvinnor att avstå från mammografiscreening. Praktiska och ekonomiska problem, oro och rädsla samt kunskap, språkliga brister och rådgivning. Även för högt och för lågt body mass index och känslor av obehag framkom som orsaker. Språk och kultur visade sig ha betydelse för kvinnornas deltagande eller icke-deltagande. Detta behöver emellertid undersökas ytterligare. Resultaten visade på hur viktigt det är att kvinnor får sådan information att de på grund av oro eller missnöje inte avstår från mammografiscreening. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Doulgeris, Stefanos and Dunemark, Anna
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
mammografiscreening, icke-deltagande, orsaker, kvinnor
language
Swedish
id
2529257
date added to LUP
2012-05-04 14:25:33
date last changed
2015-12-14 13:21:22
@misc{2529257,
  abstract     = {{Deltagande i mammografiscreening har visat sig minska dödligheten i bröstcancer. Det är därför viktigt med ett högt deltagande vid mammografiscreening. Mammografiscreening innebär att samtliga kvinnor i en viss åldersgrupp inbjuds att delta för röntgenundersökning av brösten med jämna tidsintervaller. Syftet var att undersöka orsaker till varför kvinnor avstår från mammografiscreening. En litteratur-studie baserad på en integrerad analys av åtta vetenskapliga artiklar genomfördes. Resultatet visade flera kategorier för kvinnor att avstå från mammografiscreening. Praktiska och ekonomiska problem, oro och rädsla samt kunskap, språkliga brister och rådgivning. Även för högt och för lågt body mass index och känslor av obehag framkom som orsaker. Språk och kultur visade sig ha betydelse för kvinnornas deltagande eller icke-deltagande. Detta behöver emellertid undersökas ytterligare. Resultaten visade på hur viktigt det är att kvinnor får sådan information att de på grund av oro eller missnöje inte avstår från mammografiscreening.}},
  author       = {{Doulgeris, Stefanos and Dunemark, Anna}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Orsaker till varför kvinnor avstår från mammografiscreening}},
  year         = {{2006}},
}