Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Att möta den lidande patienten

Pehrsson, Jennie (2006)
Department of Health Sciences
Abstract
Sjuksköterskans främsta uppgift är att lindra sina patienters lidande. För att kunna möta förväntningar och behov på bästa sätt är det avgörande att hon uppfattar lidandet såsom det erfars av patienten. Syftet var därav att undersöka hur sjuksköterskor inom palliativ hemsjukvård uppfattar patienternas lidande och vad de gör för att lindra detta. Intervjuer valdes för insamling av data utifrån en kvalitativ ansats. Innehållsanalys användes som metod. I analysen framkom att sjuksköterskorna uppfattar lidande som ett mångfacetterat fenomen, med en mängd varierande uttryck, som främst kan lindras med ett medvetet professionellt förhållningssätt och reflektion kring omvårdnadens utförande. I resultatet framkom också en uppfattning hos... (More)
Sjuksköterskans främsta uppgift är att lindra sina patienters lidande. För att kunna möta förväntningar och behov på bästa sätt är det avgörande att hon uppfattar lidandet såsom det erfars av patienten. Syftet var därav att undersöka hur sjuksköterskor inom palliativ hemsjukvård uppfattar patienternas lidande och vad de gör för att lindra detta. Intervjuer valdes för insamling av data utifrån en kvalitativ ansats. Innehållsanalys användes som metod. I analysen framkom att sjuksköterskorna uppfattar lidande som ett mångfacetterat fenomen, med en mängd varierande uttryck, som främst kan lindras med ett medvetet professionellt förhållningssätt och reflektion kring omvårdnadens utförande. I resultatet framkom också en uppfattning hos sjuksköterskorna att de genom sitt förhållningssätt i vissa fall orsakar patienterna lidande. Resultatet tolkas som att sjuksköterskors kompetens behöver stärkas inom detta område. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Pehrsson, Jennie
supervisor
organization
alternative title
Sjuksköterskors erfarenheter inom den palliativa hemsjukvården.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
lidande, sjuksköterska, hemsjukvård, palliativ vård, patient
language
Swedish
id
2529267
date added to LUP
2012-05-04 14:25:33
date last changed
2015-12-14 13:21:22
@misc{2529267,
  abstract     = {{Sjuksköterskans främsta uppgift är att lindra sina patienters lidande. För att kunna möta förväntningar och behov på bästa sätt är det avgörande att hon uppfattar lidandet såsom det erfars av patienten. Syftet var därav att undersöka hur sjuksköterskor inom palliativ hemsjukvård uppfattar patienternas lidande och vad de gör för att lindra detta. Intervjuer valdes för insamling av data utifrån en kvalitativ ansats. Innehållsanalys användes som metod. I analysen framkom att sjuksköterskorna uppfattar lidande som ett mångfacetterat fenomen, med en mängd varierande uttryck, som främst kan lindras med ett medvetet professionellt förhållningssätt och reflektion kring omvårdnadens utförande. I resultatet framkom också en uppfattning hos sjuksköterskorna att de genom sitt förhållningssätt i vissa fall orsakar patienterna lidande. Resultatet tolkas som att sjuksköterskors kompetens behöver stärkas inom detta område.}},
  author       = {{Pehrsson, Jennie}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Att möta den lidande patienten}},
  year         = {{2006}},
}