Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Betydelse av följsamhet vid ordination

Wallner, Emma and Arvstam, Cecilia (2006)
Department of Health Sciences
Abstract
Felaktig läkemedelsanvändning kostade år 2005 ca 15-20 miljarder för den svenska sjukvården. Svenska studier har visat att följsamheten vid långtidsmedicinering inte ens uppgått till 50 %. En bättre följsamhet skulle leda till en bättre hälsa och ekonomi för patienten och minskade kostnader för sjukvården. Arbetet har genomförts som en litteraturstudie och redogör för hur sjuksköterskan kan förbättra följsamheten genom ett förbättrat samarbetet mellan vårdgivare och patient. Likaså om patienten fick ökad information och kunskap om sin sjukdom och/eller läkemedel. Bra undervisning, god kommunikation, lyhördhet och tid för patienten visade sig vara nyckeln till bättre följsamhet. Den viktigaste konklusionen var att sjuksköterskor behövde mer... (More)
Felaktig läkemedelsanvändning kostade år 2005 ca 15-20 miljarder för den svenska sjukvården. Svenska studier har visat att följsamheten vid långtidsmedicinering inte ens uppgått till 50 %. En bättre följsamhet skulle leda till en bättre hälsa och ekonomi för patienten och minskade kostnader för sjukvården. Arbetet har genomförts som en litteraturstudie och redogör för hur sjuksköterskan kan förbättra följsamheten genom ett förbättrat samarbetet mellan vårdgivare och patient. Likaså om patienten fick ökad information och kunskap om sin sjukdom och/eller läkemedel. Bra undervisning, god kommunikation, lyhördhet och tid för patienten visade sig vara nyckeln till bättre följsamhet. Den viktigaste konklusionen var att sjuksköterskor behövde mer kunskap och kompetens i ämnet, för att lättare förstå problematiken och för att kunna hjälpa patienten till följsamhet. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Wallner, Emma and Arvstam, Cecilia
supervisor
organization
alternative title
Sjuksköterskans perspektiv.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
följsamhet, patientundervisning, samsyn, sjuksköterska, kommunal hälso- och sjukvård
language
Swedish
id
2529351
date added to LUP
2012-05-04 14:25:33
date last changed
2015-12-14 13:21:22
@misc{2529351,
  abstract     = {{Felaktig läkemedelsanvändning kostade år 2005 ca 15-20 miljarder för den svenska sjukvården. Svenska studier har visat att följsamheten vid långtidsmedicinering inte ens uppgått till 50 %. En bättre följsamhet skulle leda till en bättre hälsa och ekonomi för patienten och minskade kostnader för sjukvården. Arbetet har genomförts som en litteraturstudie och redogör för hur sjuksköterskan kan förbättra följsamheten genom ett förbättrat samarbetet mellan vårdgivare och patient. Likaså om patienten fick ökad information och kunskap om sin sjukdom och/eller läkemedel. Bra undervisning, god kommunikation, lyhördhet och tid för patienten visade sig vara nyckeln till bättre följsamhet. Den viktigaste konklusionen var att sjuksköterskor behövde mer kunskap och kompetens i ämnet, för att lättare förstå problematiken och för att kunna hjälpa patienten till följsamhet.}},
  author       = {{Wallner, Emma and Arvstam, Cecilia}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Betydelse av följsamhet vid ordination}},
  year         = {{2006}},
}