Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Att leva med fibromyalgi

Alexanderson, Malin and Ulmestad, Mari (2006)
Department of Health Sciences
Abstract
Syftet med studien var att undersöka vilka copingstrategier personer med diagnosen fibromyalgi använder för att hantera sin smärta i dagliga livet. Urvalet bestod av åtta personer med diagnosen fibromyalgi. Data insamlades med hjälp av kvalitativa intervjuer och analyserades med hjälp av latent innehållsanalys. Två huvudkategorier identifierades, praktiska och emotionella/-sociala copingstrategier med underkategorierna att be om hjälp, att använda hjälpmedel, att vila, att använda värme, lätt träning, att planera sitt levnadssätt efter smärtan, att inta smärtstillande läkemedel, att ta hand om sig själv, acceptans, att tänka positivt och att ha socialt stöd. Kunskapen om vilka copingstrategier som används är viktigt för att hälso- och... (More)
Syftet med studien var att undersöka vilka copingstrategier personer med diagnosen fibromyalgi använder för att hantera sin smärta i dagliga livet. Urvalet bestod av åtta personer med diagnosen fibromyalgi. Data insamlades med hjälp av kvalitativa intervjuer och analyserades med hjälp av latent innehållsanalys. Två huvudkategorier identifierades, praktiska och emotionella/-sociala copingstrategier med underkategorierna att be om hjälp, att använda hjälpmedel, att vila, att använda värme, lätt träning, att planera sitt levnadssätt efter smärtan, att inta smärtstillande läkemedel, att ta hand om sig själv, acceptans, att tänka positivt och att ha socialt stöd. Kunskapen om vilka copingstrategier som används är viktigt för att hälso- och sjukvårdpersonal ska kunna hjälpa personer med fibromyalgi att identifiera och utveckla adekvata copingstrategier. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Alexanderson, Malin and Ulmestad, Mari
supervisor
organization
alternative title
En intervjustudie kring vilka copingstrategier personer med fibromyalgi använder för att hantera sin smärta i dagliga livet.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
fibromyalgi, smärta, coping
language
Swedish
id
2529361
date added to LUP
2012-05-04 14:25:33
date last changed
2015-12-14 13:21:22
@misc{2529361,
  abstract     = {{Syftet med studien var att undersöka vilka copingstrategier personer med diagnosen fibromyalgi använder för att hantera sin smärta i dagliga livet. Urvalet bestod av åtta personer med diagnosen fibromyalgi. Data insamlades med hjälp av kvalitativa intervjuer och analyserades med hjälp av latent innehållsanalys. Två huvudkategorier identifierades, praktiska och emotionella/-sociala copingstrategier med underkategorierna att be om hjälp, att använda hjälpmedel, att vila, att använda värme, lätt träning, att planera sitt levnadssätt efter smärtan, att inta smärtstillande läkemedel, att ta hand om sig själv, acceptans, att tänka positivt och att ha socialt stöd. Kunskapen om vilka copingstrategier som används är viktigt för att hälso- och sjukvårdpersonal ska kunna hjälpa personer med fibromyalgi att identifiera och utveckla adekvata copingstrategier.}},
  author       = {{Alexanderson, Malin and Ulmestad, Mari}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Att leva med fibromyalgi}},
  year         = {{2006}},
}