Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Den existentiella och andliga dimensionen

Holmberg, Kristina and Strömberg, Marie Louise (2006)
Department of Health Sciences
Abstract
Existentiella och andliga uppfattningar kan påverka patientens hantering av det lidande hon/han drabbas av vid svår sjukdom. Sjuksköterskans förståelse för och identifiering av existentiella och andliga uttryck och behov hos patienten är viktigt för att erbjuda professionellt stöd. Syftet var att undersöka hur patienter och sjuksköterskor beskriver de existentiella och andliga uttryck och behov som uppkommer vid svår sjukdom. Syftet var vidare att beskriva hur sjuksköterskor bemöter patientens existentiella och andliga uttryck och behov. Tio kvalitativa artiklar granskades. Resultatet visade att betydelsen av att få behålla sin värdighet, mening och autonomi var viktig för patienten. Andliga behov uttrycktes i känslor, relationer och... (More)
Existentiella och andliga uppfattningar kan påverka patientens hantering av det lidande hon/han drabbas av vid svår sjukdom. Sjuksköterskans förståelse för och identifiering av existentiella och andliga uttryck och behov hos patienten är viktigt för att erbjuda professionellt stöd. Syftet var att undersöka hur patienter och sjuksköterskor beskriver de existentiella och andliga uttryck och behov som uppkommer vid svår sjukdom. Syftet var vidare att beskriva hur sjuksköterskor bemöter patientens existentiella och andliga uttryck och behov. Tio kvalitativa artiklar granskades. Resultatet visade att betydelsen av att få behålla sin värdighet, mening och autonomi var viktig för patienten. Andliga behov uttrycktes i känslor, relationer och religiösa beskrivningar. Förhållningssätt samt interventioner var viktigt för sjuksköterskorna för att bemöta patientens behov. Slutsatsen är att sjuksköterskan ansåg det viktigt att utgå från patientens unika behov. När sjuksköterskan tog initiativ till att tala om existentiella och andliga frågor var det lättare för patienten att uttrycka sina andliga behov. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Holmberg, Kristina and Strömberg, Marie Louise
supervisor
organization
alternative title
Ett patient- och sjuksköterske perspektiv.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
andliga behov, andlig omvårdnad, existentiell, existentiella frågor, palliativ, palliativ omvårdnad, sjuksköterska
language
Swedish
id
2529386
date added to LUP
2012-05-04 14:25:33
date last changed
2015-12-14 13:21:22
@misc{2529386,
  abstract     = {{Existentiella och andliga uppfattningar kan påverka patientens hantering av det lidande hon/han drabbas av vid svår sjukdom. Sjuksköterskans förståelse för och identifiering av existentiella och andliga uttryck och behov hos patienten är viktigt för att erbjuda professionellt stöd. Syftet var att undersöka hur patienter och sjuksköterskor beskriver de existentiella och andliga uttryck och behov som uppkommer vid svår sjukdom. Syftet var vidare att beskriva hur sjuksköterskor bemöter patientens existentiella och andliga uttryck och behov. Tio kvalitativa artiklar granskades. Resultatet visade att betydelsen av att få behålla sin värdighet, mening och autonomi var viktig för patienten. Andliga behov uttrycktes i känslor, relationer och religiösa beskrivningar. Förhållningssätt samt interventioner var viktigt för sjuksköterskorna för att bemöta patientens behov. Slutsatsen är att sjuksköterskan ansåg det viktigt att utgå från patientens unika behov. När sjuksköterskan tog initiativ till att tala om existentiella och andliga frågor var det lättare för patienten att uttrycka sina andliga behov.}},
  author       = {{Holmberg, Kristina and Strömberg, Marie Louise}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Den existentiella och andliga dimensionen}},
  year         = {{2006}},
}