Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Smärtlindringens betydelse vid utförandet av en akut konventionell röntgenundersökning

Heinonen, Iris and Jansson, Jenny (2006)
Department of Health Sciences
Abstract
Röntgen har ett brett utbud av metoder för diagnostisering och behandling av sjukdomar, patientflödet är stort och röntgensjuksköterskan möter många patienter med smärta. Det har dokumenterats att man inte använder smärtstillande läkemedel på akutmottagningen i den utsträckning som behövs och patienter kommer otillräckligt smärtlindrade till röntgenavdelningen. Syftet med studien var att ur röntgensjuksköterskans perspektiv undersöka betydelsen av smärtlindring när patienter med misstänkt eller konstaterad fraktur genomgår en röntgenundersökning, samt om antal yrkesverksamma år har betydelse för röntgensjuksköterskans syn på patienters smärta. En enkätundersökning genomfördes bland samtliga röntgensjuksköterskor på röntgenavdelningar med... (More)
Röntgen har ett brett utbud av metoder för diagnostisering och behandling av sjukdomar, patientflödet är stort och röntgensjuksköterskan möter många patienter med smärta. Det har dokumenterats att man inte använder smärtstillande läkemedel på akutmottagningen i den utsträckning som behövs och patienter kommer otillräckligt smärtlindrade till röntgenavdelningen. Syftet med studien var att ur röntgensjuksköterskans perspektiv undersöka betydelsen av smärtlindring när patienter med misstänkt eller konstaterad fraktur genomgår en röntgenundersökning, samt om antal yrkesverksamma år har betydelse för röntgensjuksköterskans syn på patienters smärta. En enkätundersökning genomfördes bland samtliga röntgensjuksköterskor på röntgenavdelningar med akut verksamhet i Region Skåne. I studien framkom att röntgensjuksköterskan ofta möter patienter som är smärtpåverkade och att röntgensjuksköterskan anser att patienternas smärta påverkar röntgenundersökningen. Det förelåg en signifikant skillnad mellan grupperna (p=0,006) på frågan om det fanns möjlighet att utföra smärtskattning på respektive röntgenavdelningen. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Heinonen, Iris and Jansson, Jenny
supervisor
organization
alternative title
Ur röntgensjuksköterskans perspektiv.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
akut smärta, fraktur, analgetika, röntgenundersökning, röntgensjuksköterska
language
Swedish
id
2529391
date added to LUP
2012-05-04 14:25:33
date last changed
2015-12-14 13:21:22
@misc{2529391,
  abstract     = {{Röntgen har ett brett utbud av metoder för diagnostisering och behandling av sjukdomar, patientflödet är stort och röntgensjuksköterskan möter många patienter med smärta. Det har dokumenterats att man inte använder smärtstillande läkemedel på akutmottagningen i den utsträckning som behövs och patienter kommer otillräckligt smärtlindrade till röntgenavdelningen. Syftet med studien var att ur röntgensjuksköterskans perspektiv undersöka betydelsen av smärtlindring när patienter med misstänkt eller konstaterad fraktur genomgår en röntgenundersökning, samt om antal yrkesverksamma år har betydelse för röntgensjuksköterskans syn på patienters smärta. En enkätundersökning genomfördes bland samtliga röntgensjuksköterskor på röntgenavdelningar med akut verksamhet i Region Skåne. I studien framkom att röntgensjuksköterskan ofta möter patienter som är smärtpåverkade och att röntgensjuksköterskan anser att patienternas smärta påverkar röntgenundersökningen. Det förelåg en signifikant skillnad mellan grupperna (p=0,006) på frågan om det fanns möjlighet att utföra smärtskattning på respektive röntgenavdelningen.}},
  author       = {{Heinonen, Iris and Jansson, Jenny}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Smärtlindringens betydelse vid utförandet av en akut konventionell röntgenundersökning}},
  year         = {{2006}},
}