Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Prevention av fotsår vid diabetes

Svensson, Jenny (2006)
Department of Health Sciences
Abstract
En vanlig komplikation vid diabetes är fotförändringar som leder till uppkomst av fotsår. Om preventiva åtgärder inte vidtas kan fotsår leda till amputation. Litteraturstudiens syfte var att beskriva preventiva åtgärder för människor med diabetes avseende att förebygga fotsår. Integrerad analys av åtta vetenskapliga artiklar från databaserna Cinahl och PubMed genomfördes. Resultatet visade att sekundär och tertiär prevention tillämpades för att förebygga uppkomst av fotsår och amputation. Sekundär prevention skedde genom sjukvårdspersonalens undervisning i fotvård, egeninspektion och fysisk behandling. Tertiär prevention innebar att kombinera sekundär prevention med avancerad behandling. Genom att satsa på preventiva åtgärder reducerades... (More)
En vanlig komplikation vid diabetes är fotförändringar som leder till uppkomst av fotsår. Om preventiva åtgärder inte vidtas kan fotsår leda till amputation. Litteraturstudiens syfte var att beskriva preventiva åtgärder för människor med diabetes avseende att förebygga fotsår. Integrerad analys av åtta vetenskapliga artiklar från databaserna Cinahl och PubMed genomfördes. Resultatet visade att sekundär och tertiär prevention tillämpades för att förebygga uppkomst av fotsår och amputation. Sekundär prevention skedde genom sjukvårdspersonalens undervisning i fotvård, egeninspektion och fysisk behandling. Tertiär prevention innebar att kombinera sekundär prevention med avancerad behandling. Genom att satsa på preventiva åtgärder reducerades fotsår och amputation hos diabetespatienter. Slutsatsen var att patientens lidande minskade och levnadslängden ökade vid preventivt arbete. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Svensson, Jenny
supervisor
organization
alternative title
En litteraturstudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
fotsår, diabetes, prevention
language
Swedish
id
2529401
date added to LUP
2012-05-04 14:25:33
date last changed
2015-12-14 13:21:22
@misc{2529401,
  abstract     = {{En vanlig komplikation vid diabetes är fotförändringar som leder till uppkomst av fotsår. Om preventiva åtgärder inte vidtas kan fotsår leda till amputation. Litteraturstudiens syfte var att beskriva preventiva åtgärder för människor med diabetes avseende att förebygga fotsår. Integrerad analys av åtta vetenskapliga artiklar från databaserna Cinahl och PubMed genomfördes. Resultatet visade att sekundär och tertiär prevention tillämpades för att förebygga uppkomst av fotsår och amputation. Sekundär prevention skedde genom sjukvårdspersonalens undervisning i fotvård, egeninspektion och fysisk behandling. Tertiär prevention innebar att kombinera sekundär prevention med avancerad behandling. Genom att satsa på preventiva åtgärder reducerades fotsår och amputation hos diabetespatienter. Slutsatsen var att patientens lidande minskade och levnadslängden ökade vid preventivt arbete.}},
  author       = {{Svensson, Jenny}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Prevention av fotsår vid diabetes}},
  year         = {{2006}},
}