Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Massage som komplementär behandling vid cancerrelaterad smärta

Josefsson, Gustav and Mugelli, Sophia (2006)
Department of Health Sciences
Abstract
Cancer är en sjukdom som ökar för varje år. I Sverige drabbas ca 48 700 personer per år. De flesta förknippar cancer med smärta, ångest och illamående, ofta relaterat till den behandling som ges vid cancer. Under de senaste åren har intresset för komplementära behandlingsformer ökat enormt, även inom den traditionella vården har vissa behandlingsformer blivit mer accepterade däribland massage. Syftet med denna litteraturstudie var att belysa om massage är ett effektivt sätt att dämpa smärta för cancerpatienter. Metoden innebar att söka vetenskapliga artiklar som överensstämde med syftet. Tio artiklar granskades och analyserades. Litteraturstudien visar att massage ger smärtlindring framförallt kortsiktigt men det framkom även att massage... (More)
Cancer är en sjukdom som ökar för varje år. I Sverige drabbas ca 48 700 personer per år. De flesta förknippar cancer med smärta, ångest och illamående, ofta relaterat till den behandling som ges vid cancer. Under de senaste åren har intresset för komplementära behandlingsformer ökat enormt, även inom den traditionella vården har vissa behandlingsformer blivit mer accepterade däribland massage. Syftet med denna litteraturstudie var att belysa om massage är ett effektivt sätt att dämpa smärta för cancerpatienter. Metoden innebar att söka vetenskapliga artiklar som överensstämde med syftet. Tio artiklar granskades och analyserades. Litteraturstudien visar att massage ger smärtlindring framförallt kortsiktigt men det framkom även att massage har en inverkan på patienternas ångest. Detta resultat tyder på att massage är en användbar metod på både smärtpåverkade och ångestfyllda patienter. Studierna som granskats har spänt över olika lång tid, vissa var korta undersökningar gjorda under några veckor, andra varade under flera år. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Josefsson, Gustav and Mugelli, Sophia
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
cancer, massage, smärta
language
Swedish
id
2529405
date added to LUP
2012-05-04 14:25:33
date last changed
2015-12-14 13:21:22
@misc{2529405,
  abstract     = {{Cancer är en sjukdom som ökar för varje år. I Sverige drabbas ca 48 700 personer per år. De flesta förknippar cancer med smärta, ångest och illamående, ofta relaterat till den behandling som ges vid cancer. Under de senaste åren har intresset för komplementära behandlingsformer ökat enormt, även inom den traditionella vården har vissa behandlingsformer blivit mer accepterade däribland massage. Syftet med denna litteraturstudie var att belysa om massage är ett effektivt sätt att dämpa smärta för cancerpatienter. Metoden innebar att söka vetenskapliga artiklar som överensstämde med syftet. Tio artiklar granskades och analyserades. Litteraturstudien visar att massage ger smärtlindring framförallt kortsiktigt men det framkom även att massage har en inverkan på patienternas ångest.  Detta resultat tyder på att massage är en användbar metod på både smärtpåverkade och ångestfyllda patienter. Studierna som granskats har spänt över olika lång tid, vissa var korta undersökningar gjorda under några veckor, andra varade under flera år.}},
  author       = {{Josefsson, Gustav and Mugelli, Sophia}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Massage som komplementär behandling vid cancerrelaterad smärta}},
  year         = {{2006}},
}