Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Livskvalitet hos personer med diabetesfotsår

Lejonmark, Malin and Tunberg, Sofia (2007)
Department of Health Sciences
Abstract
Fotsår är en vanlig komplikation till diabetes. Fotsåren är svårläkta och kan leda till amputation. Syftet med studien var att belysa hur diabetiker med fotsår utvärderar sin livskvalitet jämfört med diabetiker utan fotsår, utifrån psykosociala och fysiska funktioner. Metoden var en litteraturstudie där nio vetenskapliga artiklar granskades och integrerades i en analys. Resultatet visade att diabetikerna med fotsår fick lägre poäng på DFS och SF-36 under kategorierna fysisk funktion, emotionell roll och social funktion. Diabetikerna med fotsår hade även mer rörelseinskränkning, problem med att gå inne och utomhus och hade mer smärta jämfört med diabetiker utan fotsår. Fotsårsdiabetikerna led oftare av depressioner än diabetiker utan... (More)
Fotsår är en vanlig komplikation till diabetes. Fotsåren är svårläkta och kan leda till amputation. Syftet med studien var att belysa hur diabetiker med fotsår utvärderar sin livskvalitet jämfört med diabetiker utan fotsår, utifrån psykosociala och fysiska funktioner. Metoden var en litteraturstudie där nio vetenskapliga artiklar granskades och integrerades i en analys. Resultatet visade att diabetikerna med fotsår fick lägre poäng på DFS och SF-36 under kategorierna fysisk funktion, emotionell roll och social funktion. Diabetikerna med fotsår hade även mer rörelseinskränkning, problem med att gå inne och utomhus och hade mer smärta jämfört med diabetiker utan fotsår. Fotsårsdiabetikerna led oftare av depressioner än diabetiker utan fotsår. Detta tolkas som att diabetiker med fotsår upplevde sämre tillfredsställelse och livskvalitet jämfört med diabetikerna som inte hade fotsår. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Lejonmark, Malin and Tunberg, Sofia
supervisor
organization
alternative title
En litteraturstudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
livskvalitet, diabetesfotsår, fotsår
language
Swedish
id
2529478
date added to LUP
2012-05-04 14:25:34
date last changed
2015-12-14 13:21:22
@misc{2529478,
  abstract     = {{Fotsår är en vanlig komplikation till diabetes. Fotsåren är svårläkta och kan leda till  amputation. Syftet med studien var att belysa hur diabetiker med fotsår utvärderar sin livskvalitet jämfört med diabetiker utan fotsår, utifrån psykosociala och fysiska funktioner. Metoden var en litteraturstudie där nio vetenskapliga artiklar granskades och integrerades i en analys. Resultatet visade att diabetikerna med fotsår fick lägre poäng på DFS och SF-36 under kategorierna fysisk funktion, emotionell roll och social funktion. Diabetikerna med fotsår hade även mer rörelseinskränkning, problem med att gå inne och utomhus och hade mer smärta jämfört med diabetiker utan fotsår. Fotsårsdiabetikerna led oftare av depressioner än diabetiker utan fotsår. Detta tolkas som att diabetiker med fotsår upplevde sämre tillfredsställelse och livskvalitet jämfört med diabetikerna som inte hade fotsår.}},
  author       = {{Lejonmark, Malin and Tunberg, Sofia}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Livskvalitet hos personer med diabetesfotsår}},
  year         = {{2007}},
}