Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Invandrarkvinnors upplevelse av bemötande inom förlossnings-vården

Grape, Viktoria and Gröhn, Anna (2007)
Department of Health Sciences
Abstract
Sverige är nu ett mångkulturellt samhälle och inom förlossningsvården möter personalen kvinnor från olika delar i världen där kommunikation och bemötande hamnar i fokus. Ett professionellt förhållningssätt karaktäriserades av empati och respekt för den enskilda individen. Syftet med studien var att undersöka hur kvinnor från andra kulturer upplever bemötandet inom förlossningsvården i Sverige. Studien genomfördes som en kvalitativ studie genom åtta öppna intervjuer. I studien framkom en huvudkategori, två kategorier och sex underkategorier: Kulturella skillnader; Kommunikation – information, empati och språkförståelse. Trygghet/otrygghet – makens närvaro, expertis och rädsla. Studien visade att kvinnorna i stort upplevde att bemötandet... (More)
Sverige är nu ett mångkulturellt samhälle och inom förlossningsvården möter personalen kvinnor från olika delar i världen där kommunikation och bemötande hamnar i fokus. Ett professionellt förhållningssätt karaktäriserades av empati och respekt för den enskilda individen. Syftet med studien var att undersöka hur kvinnor från andra kulturer upplever bemötandet inom förlossningsvården i Sverige. Studien genomfördes som en kvalitativ studie genom åtta öppna intervjuer. I studien framkom en huvudkategori, två kategorier och sex underkategorier: Kulturella skillnader; Kommunikation – information, empati och språkförståelse. Trygghet/otrygghet – makens närvaro, expertis och rädsla. Studien visade att kvinnorna i stort upplevde att bemötandet inom förlossningsvården var bra. Rädslan ökade vid bristande information, i akuta situationer var detta mer tydligt och personalens engagemang blev då mer framträdande. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Grape, Viktoria and Gröhn, Anna
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
invandrarkvinnor, kulturella skillnader, förlossningsvård, kommunikation, information, trygghet/otrygghet, empati, stöd
language
Swedish
id
2529610
date added to LUP
2012-05-04 14:25:34
date last changed
2015-12-14 13:21:22
@misc{2529610,
  abstract     = {{Sverige är nu ett mångkulturellt samhälle och inom förlossningsvården möter personalen kvinnor från olika delar i världen där kommunikation och bemötande hamnar i fokus. Ett professionellt förhållningssätt karaktäriserades av empati och respekt för den enskilda individen. Syftet med studien var att undersöka hur kvinnor från andra kulturer upplever bemötandet inom förlossningsvården i Sverige. Studien genomfördes som en kvalitativ studie genom åtta öppna intervjuer. I studien framkom en huvudkategori, två kategorier och sex underkategorier: Kulturella skillnader; Kommunikation – information, empati och språkförståelse. Trygghet/otrygghet – makens närvaro, expertis och rädsla. Studien visade att kvinnorna i stort upplevde att bemötandet inom förlossningsvården var bra. Rädslan ökade vid bristande information, i akuta situationer var detta mer tydligt och personalens engagemang blev då mer framträdande.}},
  author       = {{Grape, Viktoria and Gröhn, Anna}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Invandrarkvinnors upplevelse av bemötande inom förlossnings-vården}},
  year         = {{2007}},
}