Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Vårdpersonalens fysiska aktivitet

Linderholm, Sofie and Nilsson, Sofie (2007)
Department of Health Sciences
Abstract
Sjukskrivningarna ökar i det svenska samhället och inom hälso- och sjukvården är andelen sjukskrivningar högre än inom andra yrkesområden. Psykisk ohälsa är den vanligast förekommande orsaken till sjukskrivning och en av de mest effektiva ickefarmalogiska behandlingarna till psykisk såväl som fysisk ohälsa är fysisk aktivitet. Syftet med föreliggande studie var att beskriva vårdpersonalens fysiska aktivitet samt relatera detta till deras uppfattning om hur den fysiska aktiviteten påverkar deras välbefinnande, arbetsprestation och vården av patienter. En kvantitativ studie i form av en egenkonstruerad enkät genomfördes på kirurgiska kliniken på ett sjukhus i södra Sverige. Respondenterna bestod av 45 sjuksköterskor och 23 undersköterskor.... (More)
Sjukskrivningarna ökar i det svenska samhället och inom hälso- och sjukvården är andelen sjukskrivningar högre än inom andra yrkesområden. Psykisk ohälsa är den vanligast förekommande orsaken till sjukskrivning och en av de mest effektiva ickefarmalogiska behandlingarna till psykisk såväl som fysisk ohälsa är fysisk aktivitet. Syftet med föreliggande studie var att beskriva vårdpersonalens fysiska aktivitet samt relatera detta till deras uppfattning om hur den fysiska aktiviteten påverkar deras välbefinnande, arbetsprestation och vården av patienter. En kvantitativ studie i form av en egenkonstruerad enkät genomfördes på kirurgiska kliniken på ett sjukhus i södra Sverige. Respondenterna bestod av 45 sjuksköterskor och 23 undersköterskor. Resultatet visade att majoriteten av vårdpersonalen är fysiskt aktiv, dock ansågs tidsbrist, oregelbundna arbetstider och arbetsrelaterade stressymtom såsom sömnsvårigheter och huvudvärk som hinder för fysisk aktivitet. Den fysiska aktivitet upplevdes av personalen som positiv för det egna välbefinnandet, arbetsprestationen och patientvården. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Linderholm, Sofie and Nilsson, Sofie
supervisor
organization
alternative title
Förekomst och inverkan på det egna välbefinnandet och vården av patienter.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
vårdpersonal, fysisk aktivitet, välbefinnande, patientvård
language
Swedish
id
2529634
date added to LUP
2012-05-04 14:25:34
date last changed
2015-12-14 13:21:22
@misc{2529634,
  abstract     = {{Sjukskrivningarna ökar i det svenska samhället och inom hälso- och sjukvården är andelen sjukskrivningar högre än inom andra yrkesområden. Psykisk ohälsa är den vanligast förekommande orsaken till sjukskrivning och en av de mest effektiva ickefarmalogiska behandlingarna till psykisk såväl som fysisk ohälsa är fysisk aktivitet. Syftet med föreliggande studie var att beskriva vårdpersonalens fysiska aktivitet samt relatera detta till deras uppfattning om hur den fysiska aktiviteten påverkar deras välbefinnande, arbetsprestation och vården av patienter. En kvantitativ studie i form av en egenkonstruerad enkät genomfördes på kirurgiska kliniken på ett sjukhus i södra Sverige. Respondenterna bestod av 45 sjuksköterskor och 23 undersköterskor. Resultatet visade att majoriteten av vårdpersonalen är fysiskt aktiv, dock ansågs tidsbrist, oregelbundna arbetstider och arbetsrelaterade stressymtom såsom sömnsvårigheter och huvudvärk som hinder för fysisk aktivitet. Den fysiska aktivitet upplevdes av personalen som positiv för det egna välbefinnandet, arbetsprestationen och patientvården.}},
  author       = {{Linderholm, Sofie and Nilsson, Sofie}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Vårdpersonalens fysiska aktivitet}},
  year         = {{2007}},
}