Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Livet efter hjärtinfarkt

Kamvissis, Eleni and Katsler, Catharina (2007)
Department of Health Sciences
Abstract
Hjärtinfarkt är den vanligaste dödsorsaken i Sverige idag. Att drabbas av en hjärtinfarkt är för många en traumatisk händelse och det är därför viktigt att hälso- och sjukvårdpersonal vet hur de ska bemöta denna patientgrupp och att de förstår patienternas behov. För den här patientgruppen kan ett flertal livsstilsförändringar vara nödvändiga för att minimera risken av en ny infarkt. Syftet var att belysa informationsbehovet med fokus på livsstilsförändringar hos patienter efter genomgången hjärtinfarkt. Metoden var en litteraturstudie där tio vetenskapliga artiklar granskades och en integrerad analys gjordes. Resultatet visade att patienterna främst saknade information om eventuella framtida problem och hur de kunde förändra sina... (More)
Hjärtinfarkt är den vanligaste dödsorsaken i Sverige idag. Att drabbas av en hjärtinfarkt är för många en traumatisk händelse och det är därför viktigt att hälso- och sjukvårdpersonal vet hur de ska bemöta denna patientgrupp och att de förstår patienternas behov. För den här patientgruppen kan ett flertal livsstilsförändringar vara nödvändiga för att minimera risken av en ny infarkt. Syftet var att belysa informationsbehovet med fokus på livsstilsförändringar hos patienter efter genomgången hjärtinfarkt. Metoden var en litteraturstudie där tio vetenskapliga artiklar granskades och en integrerad analys gjordes. Resultatet visade att patienterna främst saknade information om eventuella framtida problem och hur de kunde förändra sina levnadsvanor för att förebygga återinsjuknande. Det framkom att förändra livsstilen var en svår och lång process som krävde lyhördhet för patientens individuella situation. Tydligt var även att uppföljning var nödvändigt under lång tid efter insjuknandet. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Kamvissis, Eleni and Katsler, Catharina
supervisor
organization
alternative title
Patienternas informationsbehov.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
hjärtinfarkt, informationsbehov, livsstilsförändring, motivation
language
Swedish
id
2529644
date added to LUP
2012-05-04 14:25:34
date last changed
2015-12-14 13:21:22
@misc{2529644,
  abstract     = {{Hjärtinfarkt är den vanligaste dödsorsaken i Sverige idag. Att drabbas av en hjärtinfarkt är för många en traumatisk händelse och det är därför viktigt att hälso- och sjukvårdpersonal vet hur de ska bemöta denna patientgrupp och att de förstår patienternas behov. För den här patientgruppen kan ett flertal livsstilsförändringar vara nödvändiga för att minimera risken av en ny infarkt. Syftet var att belysa informationsbehovet med fokus på livsstilsförändringar hos patienter efter genomgången hjärtinfarkt. Metoden var en litteraturstudie där tio vetenskapliga artiklar granskades och en integrerad analys gjordes. Resultatet visade att patienterna främst saknade information om eventuella framtida problem och hur de kunde förändra sina levnadsvanor för att förebygga återinsjuknande. Det framkom att förändra livsstilen var en svår och lång process som krävde lyhördhet för patientens individuella situation. Tydligt var även att uppföljning var nödvändigt under lång tid efter insjuknandet.}},
  author       = {{Kamvissis, Eleni and Katsler, Catharina}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Livet efter hjärtinfarkt}},
  year         = {{2007}},
}