Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Allmänhetens attityder till organ- och vävnadsdonation

Stövring-Nielsen, Hanna and Svensson, Jenny (2007)
Department of Health Sciences
Abstract
Varje år avlider cirka 250-300 människor under omständigheter som gör att organdonation är möjlig. I Sverige tar vi tillvara på 100-150 av dessa potentiella organdonatorer. Organdonation är en etisk fråga som berör liv och död. Att respektera varje individs autonomi är grundläggande när frågan tas upp. En litteraturstudie med granskning av 14 vetenskapliga artiklar har genomförts utifrån syftet att undersöka allmänhetens attityder till organdonation och förklaringar till dessa. I ett flertal av de granskade undersökningarna framkom det att allmänhetens kunskap rörande organdonation är bristfällig, vilket har bidragit till att allmänheten har dragit sig för att ta ett beslut för eller emot organdonation. Frågan handlar inte enbart om... (More)
Varje år avlider cirka 250-300 människor under omständigheter som gör att organdonation är möjlig. I Sverige tar vi tillvara på 100-150 av dessa potentiella organdonatorer. Organdonation är en etisk fråga som berör liv och död. Att respektera varje individs autonomi är grundläggande när frågan tas upp. En litteraturstudie med granskning av 14 vetenskapliga artiklar har genomförts utifrån syftet att undersöka allmänhetens attityder till organdonation och förklaringar till dessa. I ett flertal av de granskade undersökningarna framkom det att allmänhetens kunskap rörande organdonation är bristfällig, vilket har bidragit till att allmänheten har dragit sig för att ta ett beslut för eller emot organdonation. Frågan handlar inte enbart om kunskap utan grundar sig också i personlig tro och känslor. Att känna till allmänhetens attityder och kunskap gällande organdonation har visat sig vara viktigt för att kunna utveckla utbildningsprogram som ökar förståelsen för organdonation och vikten av att registrera sin åsikt. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Stövring-Nielsen, Hanna and Svensson, Jenny
supervisor
organization
alternative title
En litteraturstudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
organdonation, attityder, allmänheten, hjärndöd
language
Swedish
id
2529684
date added to LUP
2012-05-04 14:25:34
date last changed
2015-12-14 13:21:22
@misc{2529684,
  abstract     = {{Varje år avlider cirka 250-300 människor under omständigheter som gör att organdonation är möjlig. I Sverige tar vi tillvara på 100-150 av dessa potentiella organdonatorer. Organdonation är en etisk fråga som berör liv och död. Att respektera varje individs autonomi är grundläggande när frågan tas upp. En litteraturstudie med granskning av 14 vetenskapliga artiklar har genomförts utifrån syftet att undersöka allmänhetens attityder till organdonation och förklaringar till dessa. I ett flertal av de granskade undersökningarna framkom det att allmänhetens kunskap rörande organdonation är bristfällig, vilket har bidragit till att allmänheten har dragit sig för att ta ett beslut för eller emot organdonation. Frågan handlar inte enbart om kunskap utan grundar sig också i personlig tro och känslor. Att känna till allmänhetens attityder och kunskap gällande organdonation har visat sig vara viktigt för att kunna utveckla utbildningsprogram som ökar förståelsen för organdonation och vikten av att registrera sin åsikt.}},
  author       = {{Stövring-Nielsen, Hanna and Svensson, Jenny}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Allmänhetens attityder till organ- och vävnadsdonation}},
  year         = {{2007}},
}