Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Familjefaktorer som påverkar utvecklingen av övervikt och fetma hos barn

Löfvall, Sandra and Strandberg, Linda (2007)
Department of Health Sciences
Abstract
Övervikt och fetma bland barn tenderar att öka. Fetma är idag ett av de viktigaste folkhälsoproblemen. Orsaken till övervikt och fetma är ett samspel mellan arv och miljö. Dock menar forskare att den främsta anledningen bör sökas i barnens hemmiljö.Syftet var att klarlägga vilka faktorer inom familjen som kan påverka utvecklingen av övervikt och fetma hos barn. En litteraturstudie har genomförts och nio vetenskapliga artiklar har granskats och analyserats. Resultatet påvisade att föräldrar med övervikt fick barn med övervikt och att föräldrarnas kostvanor påverkade barnens BMI. Barn med låg kognitiv stimulans i hemmet löpte en ökad risk att utveckla fetma. Låg socio- ekonomi bidrog till ett högre BMI och ohälsosamma kostvanor. Föräldrarnas... (More)
Övervikt och fetma bland barn tenderar att öka. Fetma är idag ett av de viktigaste folkhälsoproblemen. Orsaken till övervikt och fetma är ett samspel mellan arv och miljö. Dock menar forskare att den främsta anledningen bör sökas i barnens hemmiljö.Syftet var att klarlägga vilka faktorer inom familjen som kan påverka utvecklingen av övervikt och fetma hos barn. En litteraturstudie har genomförts och nio vetenskapliga artiklar har granskats och analyserats. Resultatet påvisade att föräldrar med övervikt fick barn med övervikt och att föräldrarnas kostvanor påverkade barnens BMI. Barn med låg kognitiv stimulans i hemmet löpte en ökad risk att utveckla fetma. Låg socio- ekonomi bidrog till ett högre BMI och ohälsosamma kostvanor. Föräldrarnas stöd till fysisk aktivitet var signifikant relaterat till hur aktiva barnen var. Det är av stor vikt att belysa problematiken och att identifiera riskfamiljer när barnen är små. Detta för att att hälso- och sjukvårdspersonalen tidigt ska kunna införa familjeinriktade preventionsinsatser. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Löfvall, Sandra and Strandberg, Linda
supervisor
organization
alternative title
En litteraturstudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
övervikt, fetma, barn, föräldrar, kostvanor, aktivitet, socio- ekonomi
language
Swedish
id
2529709
date added to LUP
2012-05-04 14:25:34
date last changed
2015-12-14 13:21:22
@misc{2529709,
  abstract     = {{Övervikt och fetma bland barn tenderar att öka. Fetma är idag ett av de viktigaste folkhälsoproblemen. Orsaken till övervikt och fetma är ett samspel mellan arv och miljö. Dock menar forskare att den främsta anledningen bör sökas i barnens hemmiljö.Syftet var att klarlägga vilka faktorer inom familjen som kan påverka utvecklingen av övervikt och fetma hos barn. En litteraturstudie har genomförts och nio vetenskapliga artiklar har granskats och analyserats. Resultatet påvisade att föräldrar med övervikt fick barn med övervikt och att föräldrarnas kostvanor påverkade barnens BMI. Barn med låg kognitiv stimulans i hemmet löpte en ökad risk att utveckla fetma. Låg socio- ekonomi bidrog till ett högre BMI och ohälsosamma kostvanor. Föräldrarnas stöd till fysisk aktivitet var signifikant relaterat till hur aktiva barnen var. Det är av stor vikt att belysa problematiken och att identifiera riskfamiljer när barnen är små. Detta för att att hälso- och sjukvårdspersonalen tidigt ska kunna införa familjeinriktade preventionsinsatser.}},
  author       = {{Löfvall, Sandra and Strandberg, Linda}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Familjefaktorer som påverkar utvecklingen av övervikt och fetma hos barn}},
  year         = {{2007}},
}