Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Sjuksköterskans synpunkter på sin psykosociala arbetsmiljö inom barnsjukvård

Holmberg, Nanna, and Nordin, Daniel (2007)
Department of Health Sciences
Abstract
Sjuksköterskors arbetsbelastning har ökat och vården har specialiseratsalltmer medan tiden för nära patientarbete har minskat. Detta leder i vissa/många falltill sjukskrivningar vilka kan leda till stora kostnader för samhället och individen. Syftetmed studien var att beskriva hur sjuksköterskor upplevde sin psykosociala arbetsmiljöinom barnsjukvården. Syftet var dessutom att undersöka om sjuksköterskans formellakompetens hade betydelse för hur de upplevde sin psykosociala arbetsmiljö.Metod: Studien utgick från frågeformuläret QPSNordic-34+ och innehöll 37 frågor ombland annat arbetskrav, rollförväntningar och ledarskap där barnsjuksköterskor ochsjuksköterskor medverkade. Av 131 enkäter besvarades 56.Resultat: Resultatet visade att... (More)
Sjuksköterskors arbetsbelastning har ökat och vården har specialiseratsalltmer medan tiden för nära patientarbete har minskat. Detta leder i vissa/många falltill sjukskrivningar vilka kan leda till stora kostnader för samhället och individen. Syftetmed studien var att beskriva hur sjuksköterskor upplevde sin psykosociala arbetsmiljöinom barnsjukvården. Syftet var dessutom att undersöka om sjuksköterskans formellakompetens hade betydelse för hur de upplevde sin psykosociala arbetsmiljö.Metod: Studien utgick från frågeformuläret QPSNordic-34+ och innehöll 37 frågor ombland annat arbetskrav, rollförväntningar och ledarskap där barnsjuksköterskor ochsjuksköterskor medverkade. Av 131 enkäter besvarades 56.Resultat: Resultatet visade att samtliga respondenter hade liknande upplevelser inommånga områden, som rollförväntningar och ledarskap, där de generellt sett upplevdeden psykosociala miljön som ganska positiv. Ett undantag var att de ganska oftatyckte att de hade för mycket att göra. Resultatet visade även en signifikant skillnadinom området arbetskrav där barnsjuksköterskor i högre grad upplevde en mer positivarbetsmiljö. De kände även att de hade mer nytta av sina kunskaper och färdigheterän vad sjuksköterskor med grundutbildning gjorde. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Holmberg, Nanna, and Nordin, Daniel
supervisor
organization
alternative title
En jämförelse mellan sjuksköterskor och barnsjuksköterskor
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
psykosocial arbetsmiljö, barnsjuksköterska, grundutbildadsjuksköterska, barnsjukvård. QPS Nordic
language
Swedish
id
2529740
date added to LUP
2012-05-04 14:25:34
date last changed
2015-12-14 13:21:22
@misc{2529740,
  abstract     = {{Sjuksköterskors arbetsbelastning har ökat och vården har specialiseratsalltmer medan tiden för nära patientarbete har minskat. Detta leder i vissa/många falltill sjukskrivningar vilka kan leda till stora kostnader för samhället och individen. Syftetmed studien var att beskriva hur sjuksköterskor upplevde sin psykosociala arbetsmiljöinom barnsjukvården. Syftet var dessutom att undersöka om sjuksköterskans formellakompetens hade betydelse för hur de upplevde sin psykosociala arbetsmiljö.Metod: Studien utgick från frågeformuläret QPSNordic-34+ och innehöll 37 frågor ombland annat arbetskrav, rollförväntningar och ledarskap där barnsjuksköterskor ochsjuksköterskor medverkade. Av 131 enkäter besvarades 56.Resultat: Resultatet visade att samtliga respondenter hade liknande upplevelser inommånga områden, som rollförväntningar och ledarskap, där de generellt sett upplevdeden psykosociala miljön som ganska positiv. Ett undantag var att de ganska oftatyckte att de hade för mycket att göra. Resultatet visade även en signifikant skillnadinom området arbetskrav där barnsjuksköterskor i högre grad upplevde en mer positivarbetsmiljö. De kände även att de hade mer nytta av sina kunskaper och färdigheterän vad sjuksköterskor med grundutbildning gjorde.}},
  author       = {{Holmberg, Nanna, and Nordin, Daniel}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Sjuksköterskans synpunkter på sin  psykosociala arbetsmiljö inom  barnsjukvård}},
  year         = {{2007}},
}