Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Hälsorelaterad livskvalitet hos personer med kol.

Barsegård, Jonas and Persson, Henrik (2007)
Department of Health Sciences
Abstract
Kroniskt Obstruktiv Lungsjukdom (KOL) är en sjukdom som påverkar flera aspekter av den drabbades liv. Sjukdomen befaras inom en 10-årsperiod vara den 4:e eller 5:e största medicinska bördan världen över. Syftet med denna studie var att belysa de problem som individen och även anhöriga kan ha kring sjukdomen och hur deras utsagor och känslor kan kopplas till den hälsorelaterade livskvaliteten hos den sjuke. Metoden var en litteraturstudie och innefattande 10 vetenskapliga artiklar.Resultaten i artiklarna gav en samlad bild av livskvaliteten hos personer med KOL. Dyspné var ett symptom som upptog mycket stor del av den KOL-drabbades tillvaro. Anhöriga var ett stort stöd om än kommunikationen med de ibland var haltande beroende på den sjuke... (More)
Kroniskt Obstruktiv Lungsjukdom (KOL) är en sjukdom som påverkar flera aspekter av den drabbades liv. Sjukdomen befaras inom en 10-årsperiod vara den 4:e eller 5:e största medicinska bördan världen över. Syftet med denna studie var att belysa de problem som individen och även anhöriga kan ha kring sjukdomen och hur deras utsagor och känslor kan kopplas till den hälsorelaterade livskvaliteten hos den sjuke. Metoden var en litteraturstudie och innefattande 10 vetenskapliga artiklar.Resultaten i artiklarna gav en samlad bild av livskvaliteten hos personer med KOL. Dyspné var ett symptom som upptog mycket stor del av den KOL-drabbades tillvaro. Anhöriga var ett stort stöd om än kommunikationen med de ibland var haltande beroende på den sjuke personens mentala och fysiska status. Anhöriga kunde ibland känna sig utbrända och isolerade men fann ändå ofta glädje i den vårdande rollen. Individen fann nya sätt att hantera sin vardag i och med sjukdomen men förlusten av ork och fysisk förmåga gjorde sig alltid påmind i trötthet och fysiska svårigheter. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Barsegård, Jonas and Persson, Henrik
supervisor
organization
alternative title
Den sjuke och de anhörigas synvinkel.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
kol, hälsorelaterad livskvalitet, omvårdnad, patient, närstående
language
Swedish
id
2529765
date added to LUP
2012-05-04 14:25:34
date last changed
2015-12-14 13:21:22
@misc{2529765,
  abstract     = {{Kroniskt Obstruktiv Lungsjukdom (KOL) är en sjukdom som påverkar flera aspekter av den drabbades liv. Sjukdomen befaras inom en 10-årsperiod vara den 4:e eller 5:e största medicinska bördan världen över. Syftet med denna studie var att belysa de problem som individen och även anhöriga kan ha kring sjukdomen och hur deras utsagor och känslor kan kopplas till den hälsorelaterade livskvaliteten hos den sjuke. Metoden var en litteraturstudie och innefattande 10 vetenskapliga artiklar.Resultaten i artiklarna gav en samlad bild av livskvaliteten hos personer med KOL. Dyspné var ett symptom som upptog mycket stor del av den KOL-drabbades tillvaro. Anhöriga var ett stort stöd om än kommunikationen med de ibland var haltande beroende på den sjuke personens mentala och fysiska status. Anhöriga kunde ibland känna sig utbrända och isolerade men fann ändå ofta glädje i den vårdande rollen. Individen fann nya sätt att hantera sin vardag i och med sjukdomen men förlusten av ork och fysisk förmåga gjorde sig alltid påmind i trötthet och fysiska svårigheter.}},
  author       = {{Barsegård, Jonas and Persson, Henrik}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Hälsorelaterad livskvalitet hos personer med kol.}},
  year         = {{2007}},
}