Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Sällskapsdjurs inverkan på äldre personer inom särskilt boende

Löfving, Anna and Truedsson, Maria (2008)
Department of Health Sciences
Abstract
Antalet personer 65 år och är ökande samtidigt som det finns mycket som kan göras för att förbättra de äldres livssituation inom särskilt boende. Sällskapsdjur kan inverka på människor såväl psykiskt, fysiskt som socialt. Syftet med studien var att belysa om och hur sällskapsdjur inverkar på personer 65 år och äldre inom särskilt boende. Metoden var en litteraturstudie där åtta artiklar granskades och integrerades. Resultatet visade på goda fysiska och psykiska effekter. Blodtryckssänkning, viktökning, minskad depression och oro samt ökad livskvalitet var synbara effekter hos de äldre personerna. I ett framtida perspektiv kan detta förutom att det gagnar de äldre också resultera i minskade kostnader för samhället, men mera forskning inom... (More)
Antalet personer 65 år och är ökande samtidigt som det finns mycket som kan göras för att förbättra de äldres livssituation inom särskilt boende. Sällskapsdjur kan inverka på människor såväl psykiskt, fysiskt som socialt. Syftet med studien var att belysa om och hur sällskapsdjur inverkar på personer 65 år och äldre inom särskilt boende. Metoden var en litteraturstudie där åtta artiklar granskades och integrerades. Resultatet visade på goda fysiska och psykiska effekter. Blodtryckssänkning, viktökning, minskad depression och oro samt ökad livskvalitet var synbara effekter hos de äldre personerna. I ett framtida perspektiv kan detta förutom att det gagnar de äldre också resultera i minskade kostnader för samhället, men mera forskning inom området behövs. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Löfving, Anna and Truedsson, Maria
supervisor
organization
alternative title
En litteraturstudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
sällskapsdjur, äldre personer, särskilt boende, omvårdnad
language
Swedish
id
2529845
date added to LUP
2012-05-04 14:25:34
date last changed
2015-12-14 13:21:22
@misc{2529845,
  abstract     = {{Antalet personer 65 år och är ökande samtidigt som det finns mycket som kan göras för att förbättra de äldres livssituation inom särskilt boende. Sällskapsdjur kan inverka på människor såväl psykiskt, fysiskt som socialt. Syftet med studien var att belysa om och hur sällskapsdjur inverkar på personer 65 år och äldre inom särskilt boende. Metoden var en litteraturstudie där åtta artiklar granskades och integrerades. Resultatet visade på goda fysiska och psykiska effekter. Blodtryckssänkning, viktökning, minskad depression och oro samt ökad livskvalitet var synbara effekter hos de äldre personerna. I ett framtida perspektiv kan detta förutom att det gagnar de äldre också resultera i minskade kostnader för samhället, men mera forskning inom området behövs.}},
  author       = {{Löfving, Anna and Truedsson, Maria}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Sällskapsdjurs inverkan på äldre personer inom särskilt boende}},
  year         = {{2008}},
}