Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Hälso- och sjukvårdspersonals följsamhet gällande handhygien

Malmgren, Helena and Mårtensson, Elin (2008)
Department of Health Sciences
Abstract
Ett stort problem inom sjukvården är att hälso- och sjukvårdpersonal inte följer riktlinjer gällande handhygien. Följden blir ett ökat obehag i form av vårdrelaterade infektioner för patienten och kan dessutom vara en bidragande dödsorsak. Syftet med studien var att undersöka vilka faktorer som kan öka följsamheten gällande riktlinjer för handhygien hos hälso- och sjukvårdspersonal samt vilka konsekvenser detta kan få. I litteraturstudien granskades och analyserades nio vetenskapliga artiklar. Det resulterade i tre huvudfaktorer som ökar följsamheten: utbildning, tillgängligheten av alkoholbaserat handdesinfektionsmedel samt direkta påminnelser. Positiva följder av en ökad följsamhet är ett minskat antal vårdrelaterade infektioner samt... (More)
Ett stort problem inom sjukvården är att hälso- och sjukvårdpersonal inte följer riktlinjer gällande handhygien. Följden blir ett ökat obehag i form av vårdrelaterade infektioner för patienten och kan dessutom vara en bidragande dödsorsak. Syftet med studien var att undersöka vilka faktorer som kan öka följsamheten gällande riktlinjer för handhygien hos hälso- och sjukvårdspersonal samt vilka konsekvenser detta kan få. I litteraturstudien granskades och analyserades nio vetenskapliga artiklar. Det resulterade i tre huvudfaktorer som ökar följsamheten: utbildning, tillgängligheten av alkoholbaserat handdesinfektionsmedel samt direkta påminnelser. Positiva följder av en ökad följsamhet är ett minskat antal vårdrelaterade infektioner samt lägre vårdkostnader. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Malmgren, Helena and Mårtensson, Elin
supervisor
organization
alternative title
En litteraturstudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
följsamhet, handhygien, handtvätt, vårdrelaterade infektioner
language
Swedish
id
2529850
date added to LUP
2012-05-04 14:25:34
date last changed
2015-12-14 13:21:22
@misc{2529850,
  abstract     = {{Ett stort problem inom sjukvården är att hälso- och sjukvårdpersonal inte följer riktlinjer gällande handhygien. Följden blir ett ökat obehag i form av vårdrelaterade infektioner för patienten och kan dessutom vara en bidragande dödsorsak. Syftet med studien var att undersöka vilka faktorer som kan öka följsamheten gällande riktlinjer för handhygien hos hälso- och sjukvårdspersonal samt vilka konsekvenser detta kan få. I litteraturstudien granskades och analyserades nio vetenskapliga artiklar. Det resulterade i tre huvudfaktorer som ökar följsamheten: utbildning, tillgängligheten av alkoholbaserat handdesinfektionsmedel samt direkta påminnelser. Positiva följder av en ökad följsamhet är ett minskat antal vårdrelaterade infektioner samt lägre vårdkostnader.}},
  author       = {{Malmgren, Helena and Mårtensson, Elin}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Hälso- och sjukvårdspersonals följsamhet gällande handhygien}},
  year         = {{2008}},
}