Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Åtgärder för att underlätta för personer med blod- och injektionsrädsla

Jönsson, Josefin and Kerrén, Pernilla (2008)
Department of Health Sciences
Abstract
Rädsla för blod och injektioner kan leda till att vård inte uppsöks vid behov eller att kvinnor väljer att inte skaffa barn på grund av rädsla för provtagningar under graviditeten. För att hjälpa personer med denna rädsla krävs kunskap om vilka åtgärder som kan vidtas för att underlätta för dem. Syftet med föreliggande litteraturstudie var att undersöka vilka åtgärder som skulle kunna underlätta för personer med blod- och injektionsrädsla. Nio vetenskapliga artiklar granskades och analyserades. Flera åtgärder, såsom upprepade exponeringar i kombination med avledande samtal, kognitiv beteendeterapi och stressreducerande nålar och sprutor gav goda resultat på att minska rädsla och oro hos personer med blod- och injektionsrädsla. Vidare har... (More)
Rädsla för blod och injektioner kan leda till att vård inte uppsöks vid behov eller att kvinnor väljer att inte skaffa barn på grund av rädsla för provtagningar under graviditeten. För att hjälpa personer med denna rädsla krävs kunskap om vilka åtgärder som kan vidtas för att underlätta för dem. Syftet med föreliggande litteraturstudie var att undersöka vilka åtgärder som skulle kunna underlätta för personer med blod- och injektionsrädsla. Nio vetenskapliga artiklar granskades och analyserades. Flera åtgärder, såsom upprepade exponeringar i kombination med avledande samtal, kognitiv beteendeterapi och stressreducerande nålar och sprutor gav goda resultat på att minska rädsla och oro hos personer med blod- och injektionsrädsla. Vidare har en muskelövning, Applied Tension, visat sig vara en åtgärd som kan användas för att förhindra blodtrycksfall och förebygga svimning. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Jönsson, Josefin and Kerrén, Pernilla
supervisor
organization
alternative title
En litteraturstudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
blod, injektion, oro, rädsla, åtgärd, omvårdnad
language
Swedish
id
2529870
date added to LUP
2012-05-04 14:25:34
date last changed
2015-12-14 13:21:22
@misc{2529870,
  abstract     = {{Rädsla för blod och injektioner kan leda till att vård inte uppsöks vid behov eller att kvinnor väljer att inte skaffa barn på grund av rädsla för provtagningar under graviditeten. För att hjälpa personer med denna rädsla krävs kunskap om vilka åtgärder som kan vidtas för att underlätta för dem. Syftet med föreliggande litteraturstudie var att undersöka vilka åtgärder som skulle kunna underlätta för personer med blod- och injektionsrädsla. Nio vetenskapliga artiklar granskades och analyserades. Flera åtgärder, såsom upprepade exponeringar i kombination med avledande samtal, kognitiv beteendeterapi och stressreducerande nålar och sprutor gav goda resultat på att minska rädsla och oro hos personer med blod- och injektionsrädsla. Vidare har en muskelövning, Applied Tension, visat sig vara en åtgärd som kan användas för att förhindra blodtrycksfall och förebygga svimning.}},
  author       = {{Jönsson, Josefin and Kerrén, Pernilla}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Åtgärder för att underlätta för personer med blod- och injektionsrädsla}},
  year         = {{2008}},
}