Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Undervisningsformens betydelse för tillämpningen av osteoporospreventiva åtgärder

Ekstrand, Anette and Johansson, Christina (2008)
Department of Health Sciences
Abstract
Andelen äldre i Sverige ökar och med dem också vårdbehovet för personer med åldersrelaterade sjukdomar och tillstånd. Ett av dessa tillstånd är osteoporos vilket årligen leder till att ca 70 000 svenskar tvingas uppsöka vård till följd av osteoporosrelaterade frakturer. Trots att vikten av prevention är väl dokumenterad, finns det fortfarande stora kunskapsluckor angående detta på individnivå. Syftet med den föreliggande studien var att belysa undervisningsformens betydelse för tillämpningen av de osteoporospreventiva åtgärderna intag av kalcium och vitamin D/solexponering samt motion. En litteraturstudie baserad på tio vetenskapliga artiklar genomfördes. Resultaten varierade oberoende av undervisningsform, vilket tyder på att... (More)
Andelen äldre i Sverige ökar och med dem också vårdbehovet för personer med åldersrelaterade sjukdomar och tillstånd. Ett av dessa tillstånd är osteoporos vilket årligen leder till att ca 70 000 svenskar tvingas uppsöka vård till följd av osteoporosrelaterade frakturer. Trots att vikten av prevention är väl dokumenterad, finns det fortfarande stora kunskapsluckor angående detta på individnivå. Syftet med den föreliggande studien var att belysa undervisningsformens betydelse för tillämpningen av de osteoporospreventiva åtgärderna intag av kalcium och vitamin D/solexponering samt motion. En litteraturstudie baserad på tio vetenskapliga artiklar genomfördes. Resultaten varierade oberoende av undervisningsform, vilket tyder på att undervisningsformen inte är av avgörande betydelse för individers tillämpning av osteoporospreventiva åtgärder. Istället kan de varierande resultaten bero på den enskilda individens föreställning om att befinna sig i riskzonen för att utveckla osteoporos. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Ekstrand, Anette and Johansson, Christina
supervisor
organization
alternative title
En litteraturstudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
kalcium, motion, osteoporos, prevention, undervisning, vitamin D
language
Swedish
id
2529875
date added to LUP
2012-05-04 14:25:34
date last changed
2015-12-14 13:21:22
@misc{2529875,
  abstract     = {{Andelen äldre i Sverige ökar och med dem också vårdbehovet för personer med åldersrelaterade sjukdomar och tillstånd. Ett av dessa tillstånd är osteoporos vilket årligen leder till att ca 70 000 svenskar tvingas uppsöka vård till följd av osteoporosrelaterade frakturer. Trots att vikten av prevention är väl dokumenterad, finns det fortfarande stora kunskapsluckor angående detta på individnivå. Syftet med den föreliggande studien var att belysa undervisningsformens betydelse för tillämpningen av de osteoporospreventiva åtgärderna intag av kalcium och vitamin D/solexponering samt motion. En litteraturstudie baserad på tio vetenskapliga artiklar genomfördes. Resultaten varierade oberoende av undervisningsform, vilket tyder på att undervisningsformen inte är av avgörande betydelse för individers tillämpning av osteoporospreventiva åtgärder. Istället kan de varierande resultaten bero på den enskilda individens föreställning om att befinna sig i riskzonen för att utveckla osteoporos.}},
  author       = {{Ekstrand, Anette and Johansson, Christina}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Undervisningsformens betydelse för tillämpningen av osteoporospreventiva åtgärder}},
  year         = {{2008}},
}