Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Ofrivillig barnlöshet

Neergaard, Charlotte and Vikner, Pia (2008)
Department of Health Sciences
Abstract
Definitionen på infertilitet är utebliven graviditet efter 12 månaders oskyddat samliv. I västvärlden beräknas ca 15 % av befolkningen lida av ofrivillig barnlöshet. Förmågan att få barn ses som en grundläggande del av livet och då önskad graviditet uteblir kan paret stå inför en livskris som kan få avgörande konsekvenser för framtiden. Syftet med denna intervjustudie var att belysa drabbade pars upplevelser av den ofrivilliga barnlösheten samt av IVF-behandlingen. Det framkom att barnlösheten är en mycket central del i parens liv och att IVF-behandlingen är en påfrestande behandling där förväntningar, motgångar och frustrationer avlöser varandra. Paren påtalade en svårighet att prata om sin barnlöshet med omgivningen och uppfattade den... (More)
Definitionen på infertilitet är utebliven graviditet efter 12 månaders oskyddat samliv. I västvärlden beräknas ca 15 % av befolkningen lida av ofrivillig barnlöshet. Förmågan att få barn ses som en grundläggande del av livet och då önskad graviditet uteblir kan paret stå inför en livskris som kan få avgörande konsekvenser för framtiden. Syftet med denna intervjustudie var att belysa drabbade pars upplevelser av den ofrivilliga barnlösheten samt av IVF-behandlingen. Det framkom att barnlösheten är en mycket central del i parens liv och att IVF-behandlingen är en påfrestande behandling där förväntningar, motgångar och frustrationer avlöser varandra. Paren påtalade en svårighet att prata om sin barnlöshet med omgivningen och uppfattade den som ett socialt handikapp. Sjuksköterskan har en viktig roll i mötet med barnlösa par. För att kunna bemöta drabbade på ett adekvat sätt behöver sjuksköterskan ökade kunskaper i hur paren upplever sin ofrivilliga barnlöshet samt IVF-behandlingen. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Neergaard, Charlotte and Vikner, Pia
supervisor
organization
alternative title
Parens upplevelser av behandling med in vitro fertilisering (IVF) och ofrivillig barnlöshet.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
bemötande, IVF-behandling, ofrivillig barnlöshet, par, upplevelse
language
Swedish
id
2529880
date added to LUP
2012-05-04 14:25:34
date last changed
2015-12-14 13:21:22
@misc{2529880,
  abstract     = {{Definitionen på infertilitet är utebliven graviditet efter 12 månaders oskyddat samliv. I västvärlden beräknas ca 15 % av befolkningen lida av ofrivillig barnlöshet. Förmågan att få barn ses som en grundläggande del av livet och då önskad graviditet uteblir kan paret stå inför en livskris som kan få avgörande konsekvenser för framtiden. Syftet med denna intervjustudie var att belysa drabbade pars upplevelser av den ofrivilliga barnlösheten samt av IVF-behandlingen. Det framkom att barnlösheten är en mycket central del i parens liv och att IVF-behandlingen är en påfrestande behandling där förväntningar, motgångar och frustrationer avlöser varandra. Paren påtalade en svårighet att prata om sin barnlöshet med omgivningen och uppfattade den som ett socialt handikapp. Sjuksköterskan har en viktig roll i mötet med barnlösa par. För att kunna bemöta drabbade på ett adekvat sätt behöver sjuksköterskan ökade kunskaper i hur paren upplever sin ofrivilliga barnlöshet samt IVF-behandlingen.}},
  author       = {{Neergaard, Charlotte and Vikner, Pia}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Ofrivillig barnlöshet}},
  year         = {{2008}},
}