Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Postpartum depression hos män

Gasser, Fredrik and Jerslind, Lilia (2008)
Department of Health Sciences
Abstract
Ungefär 10 % av alla pappor drabbas av postpartumdepression. Dessa pappor har problem som bör lyftas fram. Syftet med arbetet var att belysa postpartumdepression hos män. Metoden innebar en litteraturstudie, där en systematisk sökning, granskning och integrerad analys av tio vetenskapliga artiklar genomfördes. Resultatet visade att mellan 0,6 och 17,4 % av nyblivna pappor upplevde depression postpartum. Olika mätinstrument användes för bedömning av prevalensen av manlig postpartumdepression. Ingen av instrumenten var specifikt framtaget för att mäta postpartumdepression hos män. Det enda mätinstrument för postpartumdepression som var validerat för män var EPDS. De riskfaktorer som framkom var: ung ålder; ensamstående pappa; depression hos... (More)
Ungefär 10 % av alla pappor drabbas av postpartumdepression. Dessa pappor har problem som bör lyftas fram. Syftet med arbetet var att belysa postpartumdepression hos män. Metoden innebar en litteraturstudie, där en systematisk sökning, granskning och integrerad analys av tio vetenskapliga artiklar genomfördes. Resultatet visade att mellan 0,6 och 17,4 % av nyblivna pappor upplevde depression postpartum. Olika mätinstrument användes för bedömning av prevalensen av manlig postpartumdepression. Ingen av instrumenten var specifikt framtaget för att mäta postpartumdepression hos män. Det enda mätinstrument för postpartumdepression som var validerat för män var EPDS. De riskfaktorer som framkom var: ung ålder; ensamstående pappa; depression hos partner; förhållandet till partnern; överkontrollerande egna föräldrar och alkoholproblematik. Postpartumdepression är inte ovanligt hos män. Det behövs effektiva screeninginstrument utvecklade specifikt för män. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Gasser, Fredrik and Jerslind, Lilia
supervisor
organization
alternative title
Förekomst, riskfaktorer och bedömningsinstrument.En litteraturstudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
instrument, män, pappor, postpartumdepression, skattningsskalor
language
Swedish
id
2529901
date added to LUP
2012-05-04 14:25:34
date last changed
2015-12-14 13:21:22
@misc{2529901,
  abstract     = {{Ungefär 10 % av alla pappor drabbas av postpartumdepression. Dessa pappor har problem som bör lyftas fram. Syftet med arbetet var att belysa postpartumdepression hos män. Metoden innebar en litteraturstudie, där en systematisk sökning, granskning och integrerad analys av tio vetenskapliga artiklar genomfördes. Resultatet visade att mellan 0,6 och 17,4 % av nyblivna pappor upplevde depression postpartum. Olika mätinstrument användes för bedömning av prevalensen av manlig postpartumdepression. Ingen av instrumenten var specifikt framtaget för att mäta postpartumdepression hos män. Det enda mätinstrument för postpartumdepression som var validerat för män var EPDS. De riskfaktorer som framkom var: ung ålder; ensamstående pappa; depression hos partner; förhållandet till partnern; överkontrollerande egna föräldrar och alkoholproblematik. Postpartumdepression är inte ovanligt hos män. Det behövs effektiva screeninginstrument utvecklade specifikt för män.}},
  author       = {{Gasser, Fredrik and Jerslind, Lilia}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Postpartum depression hos män}},
  year         = {{2008}},
}