Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Faktorer som bidrar till att minska rädslan inför och under förlossningen hos gravida kvinnor.

Dike, Hanna and Karnerfors, Marlene (2008)
Department of Health Sciences
Abstract
Det har konstaterats att ett flertal kvinnor lider av förlossningsrädsla. Rädslan kan bland annat bottna i en tidigare negativ erfarenhet av förlossning, en misstro till att vården inte ska räcka till eller att de inte ska bli förstådda. Rädsla har visat sig vara en bidragande faktor till akuta och ur-akuta kejsarsnitt, andra instrumentella åtgärder samt tenderar att leda till ett utdraget förlossningsarbete. Syftet med studien var att belysa faktorer som kan minska graden av rädsla hos kvinnor under graviditet och förlossning. I litteraturstudien granskades och analyserades tio vetenskapliga artiklar. I resultatet framkom fyra större kategorier som hade betydelse för att minska kvinnornas rädsla inför förlossningen; Stöd och samtal,... (More)
Det har konstaterats att ett flertal kvinnor lider av förlossningsrädsla. Rädslan kan bland annat bottna i en tidigare negativ erfarenhet av förlossning, en misstro till att vården inte ska räcka till eller att de inte ska bli förstådda. Rädsla har visat sig vara en bidragande faktor till akuta och ur-akuta kejsarsnitt, andra instrumentella åtgärder samt tenderar att leda till ett utdraget förlossningsarbete. Syftet med studien var att belysa faktorer som kan minska graden av rädsla hos kvinnor under graviditet och förlossning. I litteraturstudien granskades och analyserades tio vetenskapliga artiklar. I resultatet framkom fyra större kategorier som hade betydelse för att minska kvinnornas rädsla inför förlossningen; Stöd och samtal, Information, Kontinuitet och närvaro samt Bemötande och attityd. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Dike, Hanna and Karnerfors, Marlene
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
barnmorskor, bemötande, faktorer, information, kontinuitet, närvaro, rädsla,stöd, upplevelse
language
Swedish
id
2529906
date added to LUP
2012-05-04 14:25:34
date last changed
2015-12-14 13:21:22
@misc{2529906,
  abstract     = {{Det har konstaterats att ett flertal kvinnor lider av förlossningsrädsla. Rädslan kan bland annat bottna i en tidigare negativ erfarenhet av förlossning, en misstro till att vården inte ska räcka till eller att de inte ska bli förstådda. Rädsla har visat sig vara en bidragande faktor till akuta och ur-akuta kejsarsnitt, andra instrumentella åtgärder samt tenderar att leda till ett utdraget förlossningsarbete. Syftet med studien var att belysa faktorer som kan minska graden av rädsla hos kvinnor under graviditet och förlossning. I litteraturstudien granskades och analyserades tio vetenskapliga artiklar. I resultatet framkom fyra större kategorier som hade betydelse för att minska kvinnornas rädsla inför förlossningen; Stöd och samtal, Information, Kontinuitet och närvaro samt Bemötande och attityd.}},
  author       = {{Dike, Hanna and Karnerfors, Marlene}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Faktorer som bidrar till att minska rädslan inför och under förlossningen hos gravida kvinnor.}},
  year         = {{2008}},
}