Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Mental hälsa hos personer med als (amyotrofisk lateralskleros)

Borch, Linnea ; Bramer, Therése and Olofsson, Mikael (2008)
Department of Health Sciences
Abstract
Amyotrofisk lateralskleros (ALS) är en motorneuronsjukdom som bryter ned nervsystemet, vilket leder till att musklerna successivt försvagas. Orsaken till ALS är i dagsläget oklar och sjukdomen leder till döden, i de flesta fall inom en period av fem år. De drabbade ställs inför stora påfrestningar både fysiskt och psykiskt. Syftet med litteraturstudien var att belysa den mentala hälsan hos personer med ALS samt vilka faktorer som påverkar den. Tolv artiklar granskades och analysen av resultaten visade att den mentala hälsan hos individer med ALS är något sämre än för den övriga populationen. Beroende på mätningar med olika mätinstrument varierade andelen deltagare som inte var deprimerade mellan 22% till 89 %. Faktorer som påverkade den... (More)
Amyotrofisk lateralskleros (ALS) är en motorneuronsjukdom som bryter ned nervsystemet, vilket leder till att musklerna successivt försvagas. Orsaken till ALS är i dagsläget oklar och sjukdomen leder till döden, i de flesta fall inom en period av fem år. De drabbade ställs inför stora påfrestningar både fysiskt och psykiskt. Syftet med litteraturstudien var att belysa den mentala hälsan hos personer med ALS samt vilka faktorer som påverkar den. Tolv artiklar granskades och analysen av resultaten visade att den mentala hälsan hos individer med ALS är något sämre än för den övriga populationen. Beroende på mätningar med olika mätinstrument varierade andelen deltagare som inte var deprimerade mellan 22% till 89 %. Faktorer som påverkade den mentala hälsan var bland annat depression, ångest, hopplöshet,fysisk funktion,socialt stöd och andlighet. Det är viktigt att sjukvårdspersonal är medveten om hur den mentala hälsan påverkas hos personer med ALS för att kunna erbjuda så god omvårdnad och symtomlindring som möjligt även avseende den mentala hälsan. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Borch, Linnea ; Bramer, Therése and Olofsson, Mikael
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
amyotrofisk lateralskleros, mental hälsa, depression, ångest
language
Swedish
id
2529946
date added to LUP
2012-05-04 14:25:34
date last changed
2015-12-14 13:21:22
@misc{2529946,
  abstract     = {{Amyotrofisk lateralskleros (ALS) är en motorneuronsjukdom som bryter ned nervsystemet, vilket leder till att musklerna successivt försvagas. Orsaken till ALS är i dagsläget oklar och sjukdomen leder till döden, i de flesta fall inom en period av fem år. De drabbade ställs inför stora påfrestningar både fysiskt och psykiskt. Syftet med litteraturstudien var att belysa den mentala hälsan hos personer med ALS samt vilka faktorer som påverkar den. Tolv artiklar granskades och analysen av resultaten visade att den mentala hälsan hos individer med ALS är något sämre än för den övriga populationen. Beroende på mätningar med olika mätinstrument varierade andelen deltagare som inte var deprimerade mellan 22% till 89 %. Faktorer som påverkade den mentala hälsan var bland annat depression, ångest, hopplöshet,fysisk funktion,socialt stöd och andlighet. Det är viktigt att sjukvårdspersonal är medveten om hur den mentala hälsan påverkas hos personer med ALS för att kunna erbjuda så god omvårdnad och symtomlindring som möjligt även avseende den mentala hälsan.}},
  author       = {{Borch, Linnea and Bramer, Therése and Olofsson, Mikael}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Mental hälsa hos personer med als (amyotrofisk lateralskleros)}},
  year         = {{2008}},
}