Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Att möta barn med autismspektrumstörningar i vårdsammanhang

Aluuan, Zsuzsa and Skute-Rincón Maya (2008)
Department of Health Sciences
Abstract
För att kunna möta barn med autismspektrumstörningar (ASD) på bästa sätt måste förståelse finnas för hur barn med dessa specifika problem fungerar och ter sig i ett möte. Syftet med litteraturstudien var att belysa viktiga faktorer i ett möte med barn med ASD i vårdsammanhang. Nio artiklar granskades vilka visade att autismspektrumstörningar är ett komplext och varierat syndrom och att många aspekter kring kommunikation och miljö bör beaktas. Barn med ASD tar ofta inte initiativ till kommunikation samt svarar inte på kommunikationen man förmedlar på samma sätt som normalt utvecklade barn. De kan ha ovanliga sensoriska upplevelser så som avvikande smärtintryck och atypiska reaktioner på ljud-, syn-, känsel- och luktstimuli, de kan ha... (More)
För att kunna möta barn med autismspektrumstörningar (ASD) på bästa sätt måste förståelse finnas för hur barn med dessa specifika problem fungerar och ter sig i ett möte. Syftet med litteraturstudien var att belysa viktiga faktorer i ett möte med barn med ASD i vårdsammanhang. Nio artiklar granskades vilka visade att autismspektrumstörningar är ett komplext och varierat syndrom och att många aspekter kring kommunikation och miljö bör beaktas. Barn med ASD tar ofta inte initiativ till kommunikation samt svarar inte på kommunikationen man förmedlar på samma sätt som normalt utvecklade barn. De kan ha ovanliga sensoriska upplevelser så som avvikande smärtintryck och atypiska reaktioner på ljud-, syn-, känsel- och luktstimuli, de kan ha repetitiva beteenden som ofta uppkommer då de är glada eller har ångest, och många undviker gärna ögonkontakt. Det är oerhört viktigt att sjuksköterskan tar reda på hur just det barnet med ASD som han/hon ska träffa fungerar och svarar på kommunikation. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Aluuan, Zsuzsa and Skute-Rincón Maya
supervisor
organization
alternative title
En litteraturstudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
autismspektrumstörningar, barn, kommunikation, möte, omvårdnad
language
Swedish
id
2530004
date added to LUP
2012-05-04 14:25:34
date last changed
2015-12-14 13:21:23
@misc{2530004,
  abstract     = {{För att kunna möta barn med autismspektrumstörningar (ASD) på bästa sätt måste förståelse finnas för hur barn med dessa specifika problem fungerar och ter sig i ett möte. Syftet med litteraturstudien var att belysa viktiga faktorer i ett möte med barn med ASD i vårdsammanhang. Nio artiklar granskades vilka visade att autismspektrumstörningar är ett komplext och varierat syndrom och att många aspekter kring kommunikation och miljö bör beaktas. Barn med ASD tar ofta inte initiativ till kommunikation samt svarar inte på kommunikationen man förmedlar på samma sätt som normalt utvecklade barn. De kan ha ovanliga sensoriska upplevelser så som avvikande smärtintryck och atypiska reaktioner på ljud-, syn-, känsel- och luktstimuli, de kan ha repetitiva beteenden som ofta uppkommer då de är glada eller har ångest, och många undviker gärna ögonkontakt. Det är oerhört viktigt att sjuksköterskan tar reda på hur just det barnet med ASD som han/hon ska träffa fungerar och svarar på kommunikation.}},
  author       = {{Aluuan, Zsuzsa and Skute-Rincón Maya}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Att möta barn med autismspektrumstörningar i vårdsammanhang}},
  year         = {{2008}},
}