Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

När ett barn dör på intensivvårdsavdelningen

Sjövall, Katarina and Åsfält, Nilla (2008)
Department of Health Sciences
Abstract
Vården på barnintensivvårdsavdelningen (BIVA) bedrivs utifrån ett familjecentrerat synsätt. När ett svårt sjukt barn vårdas på BIVA leder det till stress och rädsla hos föräldrarna, missnöje uppstår om de får bristande information. Syftet med litteraturstudien var att belysa föräldrarnas upplevelser i samband med att deras barn dör på en intensivvårdsavdelning. Metoden var en litteraturstudie av nio artiklar. Resultatet består av följande områden: beslutet att avsluta livsuppehållande åtgärder, barnets sista tid på BIVA och tiden efter barnets död. Genomgående i studien framkom föräldrarnas behov av: information, stöd från personalen, delaktighet i vården, fysisk kontakt med barnet samt en önskan om att få behålla föräldrarollen. Det som... (More)
Vården på barnintensivvårdsavdelningen (BIVA) bedrivs utifrån ett familjecentrerat synsätt. När ett svårt sjukt barn vårdas på BIVA leder det till stress och rädsla hos föräldrarna, missnöje uppstår om de får bristande information. Syftet med litteraturstudien var att belysa föräldrarnas upplevelser i samband med att deras barn dör på en intensivvårdsavdelning. Metoden var en litteraturstudie av nio artiklar. Resultatet består av följande områden: beslutet att avsluta livsuppehållande åtgärder, barnets sista tid på BIVA och tiden efter barnets död. Genomgående i studien framkom föräldrarnas behov av: information, stöd från personalen, delaktighet i vården, fysisk kontakt med barnet samt en önskan om att få behålla föräldrarollen. Det som påverkade föräldrarnas beslut var framförallt de egna känslorna, religionen, barnets livskvalitet och personalens rekommendationer. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Sjövall, Katarina and Åsfält, Nilla
supervisor
organization
alternative title
Föräldrarnas upplevelser.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
barnintensivvård, föräldrar, avsluta livsuppehållande åtgärder, död
language
Swedish
id
2530030
date added to LUP
2012-05-04 14:25:34
date last changed
2015-12-14 13:21:23
@misc{2530030,
  abstract     = {{Vården på barnintensivvårdsavdelningen (BIVA) bedrivs utifrån ett familjecentrerat synsätt. När ett svårt sjukt barn vårdas på BIVA leder det till stress och rädsla hos föräldrarna, missnöje uppstår om de får bristande information. Syftet med litteraturstudien var att belysa föräldrarnas upplevelser i samband med att deras barn dör på en intensivvårdsavdelning. Metoden var en litteraturstudie av nio artiklar. Resultatet består av följande områden: beslutet att avsluta livsuppehållande åtgärder, barnets sista tid på BIVA och tiden efter barnets död. Genomgående i studien framkom föräldrarnas behov av: information, stöd från personalen, delaktighet i vården, fysisk kontakt med barnet samt en önskan om att få behålla föräldrarollen. Det som påverkade föräldrarnas beslut var framförallt de egna känslorna, religionen, barnets livskvalitet och personalens rekommendationer.}},
  author       = {{Sjövall, Katarina and Åsfält, Nilla}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{När ett barn dör på intensivvårdsavdelningen}},
  year         = {{2008}},
}