Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Media, ungdomar och sexualitet

Donna Hansen-Siilin ; Cathrin Jartsjö and Anna-Carin Robertz (2008)
Department of Health Sciences
Abstract
Ungdomsåren präglas inte bara av pubertet och identitetssökning, utan är i regel även den mest intensiva sexuella fasen i en människas liv där både den sexuella mognaden och identiteten utvecklas. Media i dagens samhälle är väldigt lättillgängligt, vilket gett avtryck i ungdomskulturen. Syftet med studien var att undersöka hur ungdomar använder media som informationskälla, samt hur media inverkar på deras sexuella utveckling med hänsyn till uppfattningar, beteende och identitet. En litteraturstudie genomfördes där 15 vetenskapliga artiklar granskades och analyserades. I studien framkom bland annat att det fanns ett tydligt samband mellan ungdomars mediekonsumtion och deras sexualitet beträffande beteende, identitetsutveckling, samt tidiga... (More)
Ungdomsåren präglas inte bara av pubertet och identitetssökning, utan är i regel även den mest intensiva sexuella fasen i en människas liv där både den sexuella mognaden och identiteten utvecklas. Media i dagens samhälle är väldigt lättillgängligt, vilket gett avtryck i ungdomskulturen. Syftet med studien var att undersöka hur ungdomar använder media som informationskälla, samt hur media inverkar på deras sexuella utveckling med hänsyn till uppfattningar, beteende och identitet. En litteraturstudie genomfördes där 15 vetenskapliga artiklar granskades och analyserades. I studien framkom bland annat att det fanns ett tydligt samband mellan ungdomars mediekonsumtion och deras sexualitet beträffande beteende, identitetsutveckling, samt tidiga sexuella kontakter. Ungdomar kunde ha svårt att skapa en känsla av sammanhang kring sin sexualitet när de exponerades för massmedias ideal. Sjuksköterskan skulle kunna hjälpa ungdomar att fatta hälsofrämjande beslut mot en sund sexualutveckling. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Donna Hansen-Siilin ; Cathrin Jartsjö and Anna-Carin Robertz
supervisor
organization
alternative title
Medias betydelse för den sexuella utvecklingen.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
media, ungdom, sexualitet, känsla av sammanhang, Internet, utveckling, identitet
language
Swedish
id
2530049
date added to LUP
2012-05-04 14:25:34
date last changed
2015-12-14 13:21:23
@misc{2530049,
  abstract     = {{Ungdomsåren präglas inte bara av pubertet och identitetssökning, utan är i regel även den mest intensiva sexuella fasen i en människas liv där både den sexuella mognaden och identiteten utvecklas. Media i dagens samhälle är väldigt lättillgängligt, vilket gett avtryck i ungdomskulturen. Syftet med studien var att undersöka hur ungdomar använder media som informationskälla, samt hur media inverkar på deras sexuella utveckling med hänsyn till uppfattningar, beteende och identitet. En litteraturstudie genomfördes där 15 vetenskapliga artiklar granskades och analyserades. I studien framkom bland annat att det fanns ett tydligt samband mellan ungdomars mediekonsumtion och deras sexualitet beträffande beteende, identitetsutveckling, samt tidiga sexuella kontakter. Ungdomar kunde ha svårt att skapa en känsla av sammanhang kring sin sexualitet när de exponerades för massmedias ideal. Sjuksköterskan skulle kunna hjälpa ungdomar att fatta hälsofrämjande beslut mot en sund sexualutveckling.}},
  author       = {{Donna Hansen-Siilin and Cathrin Jartsjö and Anna-Carin Robertz}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Media, ungdomar och sexualitet}},
  year         = {{2008}},
}