Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Erfarenheter av isoleringsvård i samband med mrsa

Jönsson, Sofia and Nygren, Mirjam (2008)
Department of Health Sciences
Abstract
MRSA är ett ökande internationellt problem, vilket medför att fler patienter behöver vårdas i isolering. Syftet med studien var att beskriva sjuksköterskors och MRSA-bärande patienters och erfarenheter av isoleringsvård samt vad sjuksköterskan kan göra för att förbättra denna. Till litteraturstudien granskades och analyserades elva vetenskapliga artiklar. Integrerad analys användes till resultatet. Artiklarna visar att MRSA-bärande patienter har övervägande negativa erfarenheter av isoleringsvård. Bristande kommunikation med vårdpersonal, ångest, depression samt känslor av stigmatisering och ensamhet var framträdande. På grund av tidsbrist och uttalade svårigheter att möta psykosociala behov känner sig sjuksköterskan otillräcklig för de... (More)
MRSA är ett ökande internationellt problem, vilket medför att fler patienter behöver vårdas i isolering. Syftet med studien var att beskriva sjuksköterskors och MRSA-bärande patienters och erfarenheter av isoleringsvård samt vad sjuksköterskan kan göra för att förbättra denna. Till litteraturstudien granskades och analyserades elva vetenskapliga artiklar. Integrerad analys användes till resultatet. Artiklarna visar att MRSA-bärande patienter har övervägande negativa erfarenheter av isoleringsvård. Bristande kommunikation med vårdpersonal, ångest, depression samt känslor av stigmatisering och ensamhet var framträdande. På grund av tidsbrist och uttalade svårigheter att möta psykosociala behov känner sig sjuksköterskan otillräcklig för de isolerade patienterna. För att förbättra isoleringsvården behöver sjuksköterskan ge patienter bättre psykologiskt stöd och information. Få studier har gjorts inom området och fler behöver göras för att kunna säkerställa generella slutsatser av isoleringsvårdens påverkan på patienten och vad sjuksköterskan kan göra för att förbättra den. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Jönsson, Sofia and Nygren, Mirjam
supervisor
organization
alternative title
En litteraturstudie ur patientens och sjuksköterskans perspektiv.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
MRSA, isolering, psykologiska effeker, depression
language
Swedish
id
2530055
date added to LUP
2012-05-04 14:25:34
date last changed
2015-12-14 13:21:23
@misc{2530055,
  abstract     = {{MRSA är ett ökande internationellt problem, vilket medför att fler patienter behöver vårdas i isolering. Syftet med studien var att beskriva sjuksköterskors och MRSA-bärande patienters och erfarenheter av isoleringsvård samt vad sjuksköterskan kan göra för att förbättra denna. Till litteraturstudien granskades och analyserades elva vetenskapliga artiklar. Integrerad analys användes till resultatet. Artiklarna visar att MRSA-bärande patienter har övervägande negativa erfarenheter av isoleringsvård. Bristande kommunikation med vårdpersonal, ångest, depression samt känslor av stigmatisering och ensamhet var framträdande. På grund av tidsbrist och uttalade svårigheter att möta psykosociala behov känner sig sjuksköterskan otillräcklig för de isolerade patienterna. För att förbättra isoleringsvården behöver sjuksköterskan ge patienter bättre psykologiskt stöd och information. Få studier har gjorts inom området och fler behöver göras för att kunna säkerställa generella slutsatser av isoleringsvårdens påverkan på patienten och vad sjuksköterskan kan göra för att förbättra den.}},
  author       = {{Jönsson, Sofia and Nygren, Mirjam}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Erfarenheter av isoleringsvård i samband med mrsa}},
  year         = {{2008}},
}