Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Ungdomars resonerande kring olycksförebyggande åtgärder vid ridning och hantering av hästar

Svärd, Sabina (2008)
Department of Health Sciences
Abstract
Ridning är en av Sveriges största ungdomssporter. Det är en sport som medför stora risker. Vissa förebyggande åtgärder kan minimera risken för olyckor till exempel användning av ridhjälm, säkerhetsväst, säkerhetsstigbyglar samt lämpliga ridskor. Syftet med studien var att undersöka hur privatryttare mellan 13 och 18 år resonerar kring användandet av skyddsutrustning i samband med ridning och hantering av hästar; en del av syftet var också att studera vilka situationer som de upplever som riskfyllda i hanterandet av hästar. En kvalitativ intervjustudie med åtta privatryttare genomfördes. Resultatet visade att privatryttare har olika uppfattning kring användandet av säkerhetsutrustning vid ridning. De är väl medvetna om vilken... (More)
Ridning är en av Sveriges största ungdomssporter. Det är en sport som medför stora risker. Vissa förebyggande åtgärder kan minimera risken för olyckor till exempel användning av ridhjälm, säkerhetsväst, säkerhetsstigbyglar samt lämpliga ridskor. Syftet med studien var att undersöka hur privatryttare mellan 13 och 18 år resonerar kring användandet av skyddsutrustning i samband med ridning och hantering av hästar; en del av syftet var också att studera vilka situationer som de upplever som riskfyllda i hanterandet av hästar. En kvalitativ intervjustudie med åtta privatryttare genomfördes. Resultatet visade att privatryttare har olika uppfattning kring användandet av säkerhetsutrustning vid ridning. De är väl medvetna om vilken säkerhetsutrustning som finns att tillgå, men resultatet visar på att den sällan utnyttjas. Privatryttarna var inte medvetna om vilka risker som finns vid hanteringen av hästar, då de knappt använde någon säkerhetsutrustning. Privatryttarna hade fått sin säkerhetsutbildning från hästkunniga föräldrar, tränare och genom egna erfarenheter. Dorothea Orem (2001) nämner i sin omvårdnadsteori att sjuksköterskan ska hjälpa till att främja goda vanor som leder till ökad hälsa. Sjuksköterskor skulle kunna hjälpa till att förebygga hästrelaterade olyckor genom att informera om skadeförebyggande åtgärder. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Svärd, Sabina
supervisor
organization
alternative title
Intervjustudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
intervjustudie, ungdomar, ridning, säkerhet
language
Swedish
id
2530065
date added to LUP
2012-05-04 14:25:34
date last changed
2015-12-14 13:21:23
@misc{2530065,
  abstract     = {{Ridning är en av Sveriges största ungdomssporter. Det är en sport som medför stora risker. Vissa förebyggande åtgärder kan minimera risken för olyckor till exempel användning av ridhjälm, säkerhetsväst, säkerhetsstigbyglar samt lämpliga ridskor. Syftet med studien var att undersöka hur privatryttare mellan 13 och 18 år resonerar kring användandet av skyddsutrustning i samband med ridning och hantering av hästar; en del av syftet var också att studera vilka situationer som de upplever som riskfyllda i hanterandet av hästar. En kvalitativ intervjustudie med åtta privatryttare genomfördes. Resultatet visade att privatryttare har olika uppfattning kring användandet av säkerhetsutrustning vid ridning. De är väl medvetna om vilken säkerhetsutrustning som finns att tillgå, men resultatet visar på att den sällan utnyttjas. Privatryttarna var inte medvetna om vilka risker som finns vid hanteringen av hästar, då de knappt använde någon säkerhetsutrustning. Privatryttarna hade fått sin säkerhetsutbildning från hästkunniga föräldrar, tränare och genom egna erfarenheter. Dorothea Orem (2001) nämner i sin omvårdnadsteori att sjuksköterskan ska hjälpa till att främja goda vanor som leder till ökad hälsa. Sjuksköterskor skulle kunna hjälpa till att förebygga hästrelaterade olyckor genom att informera om skadeförebyggande åtgärder.}},
  author       = {{Svärd, Sabina}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Ungdomars resonerande kring olycksförebyggande åtgärder vid ridning och hantering av hästar}},
  year         = {{2008}},
}