Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Information om sexuell dysfunktion till män med ischemisk hjärtsjukdom

Edvardsson, Sara and Ekelund, Sandra (2008)
Department of Health Sciences
Abstract
Varje dag drabbas cirka 110 personer av hjärtinfarkt i Sverige och många lever med sjukdomen angina pectoris. Risken att drabbas av sexuell dysfunktion ökar hos patienter med ischemisk hjärtsjukdom. Patienter som har varit inneliggande för ischemisk hjärtsjukdom, följs upp på mottagningar där sjuksköterskan har en nyckelroll vad gäller att informera och undervisa patienter. Syftet med studien var att undersöka om män informerades om sexuell dysfunktion vid ischemisk hjärtsjukdom. Metoden var både en enkätstudie och en litteraturstudie. 25 enkäter delades ut varav elva blev besvarade. Fyra vetenskapliga artiklar granskades och analyserades i litteraturstudien. I resultatet av studierna framkom att sjuksköterskor sällan informerade patienter... (More)
Varje dag drabbas cirka 110 personer av hjärtinfarkt i Sverige och många lever med sjukdomen angina pectoris. Risken att drabbas av sexuell dysfunktion ökar hos patienter med ischemisk hjärtsjukdom. Patienter som har varit inneliggande för ischemisk hjärtsjukdom, följs upp på mottagningar där sjuksköterskan har en nyckelroll vad gäller att informera och undervisa patienter. Syftet med studien var att undersöka om män informerades om sexuell dysfunktion vid ischemisk hjärtsjukdom. Metoden var både en enkätstudie och en litteraturstudie. 25 enkäter delades ut varav elva blev besvarade. Fyra vetenskapliga artiklar granskades och analyserades i litteraturstudien. I resultatet av studierna framkom att sjuksköterskor sällan informerade patienter om sexuell dysfunktion, trots att flertalet av dem ansåg att det var viktigt och många patienter ansåg det betydelsefullt. Flera sjuksköterskor påtalade att de behövde mer kunskap i att informera patienter kring detta känsliga ämne. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Edvardsson, Sara and Ekelund, Sandra
supervisor
organization
alternative title
Enkät och litteraturstudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
ischemisk hjärtsjukdom, hjärtinfarkt, angina pectoris, sexuell dysfunktion, erektil dysfunktion, patientinformation
language
Swedish
id
2530079
date added to LUP
2012-05-04 14:25:34
date last changed
2015-12-14 13:21:23
@misc{2530079,
  abstract     = {{Varje dag drabbas cirka 110 personer av hjärtinfarkt i Sverige och många lever med sjukdomen angina pectoris. Risken att drabbas av sexuell dysfunktion ökar hos patienter med ischemisk hjärtsjukdom. Patienter som har varit inneliggande för ischemisk hjärtsjukdom, följs upp på mottagningar där sjuksköterskan har en nyckelroll vad gäller att informera och undervisa patienter. Syftet med studien var att undersöka om män informerades om sexuell dysfunktion vid ischemisk hjärtsjukdom. Metoden var både en enkätstudie och en litteraturstudie. 25 enkäter delades ut varav elva blev besvarade. Fyra vetenskapliga artiklar granskades och analyserades i litteraturstudien. I resultatet av studierna framkom att sjuksköterskor sällan informerade patienter om sexuell dysfunktion, trots att flertalet av dem ansåg att det var viktigt och många patienter ansåg det betydelsefullt. Flera sjuksköterskor påtalade att de behövde mer kunskap i att informera patienter kring detta känsliga ämne.}},
  author       = {{Edvardsson, Sara and Ekelund, Sandra}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Information om sexuell dysfunktion till män med ischemisk hjärtsjukdom}},
  year         = {{2008}},
}