Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Effekter av kognitiv terapi vid schizofreni

Fager Bengtsson, Olof ; Kovacs, Endre and Lindholm, Anna-Karin (2008)
Department of Health Sciences
Abstract
Syftet var att genom en litteraturstudie belysa effekterna av kognitiv terapi (KT) i behandlingen av schizofreni. En systematisk litteratursökning gjordes i databaserna Pubmed, PsycInfo, Cinahl och ELIN@Lund. Av 31 funna studier inkluderades 14 studier, och genom en integrerad analys kunde sex teman identifieras: positiva symtom, negativa symtom, generell psykopatologi, vårdkonsumtion, social funktion och depression. Resultatet visade att KT hade god effekt på social funktion och i vissa fall på negativa symtom och generell psykopatologi. Gällande positiva symtom, vårdkonsumtion och depression verkade KT inte ha någon effekt. Evidensen av behandlingen bedöms vara svag och ytterligare forskning behövs. Behandlingen kan ges av... (More)
Syftet var att genom en litteraturstudie belysa effekterna av kognitiv terapi (KT) i behandlingen av schizofreni. En systematisk litteratursökning gjordes i databaserna Pubmed, PsycInfo, Cinahl och ELIN@Lund. Av 31 funna studier inkluderades 14 studier, och genom en integrerad analys kunde sex teman identifieras: positiva symtom, negativa symtom, generell psykopatologi, vårdkonsumtion, social funktion och depression. Resultatet visade att KT hade god effekt på social funktion och i vissa fall på negativa symtom och generell psykopatologi. Gällande positiva symtom, vårdkonsumtion och depression verkade KT inte ha någon effekt. Evidensen av behandlingen bedöms vara svag och ytterligare forskning behövs. Behandlingen kan ges av sjuksköterskor, utan att effekten av terapin påverkas, men även här behövs det mer forskning för att säkerställa evidens för behandlingens effekter. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Fager Bengtsson, Olof ; Kovacs, Endre and Lindholm, Anna-Karin
supervisor
organization
alternative title
En litteraturstudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
kognitiv terapi, effekter, schizofreni, litteraturstudie
language
Swedish
id
2530084
date added to LUP
2012-05-04 14:25:34
date last changed
2015-12-14 13:21:23
@misc{2530084,
  abstract     = {{Syftet var att genom en litteraturstudie belysa effekterna av kognitiv terapi (KT) i behandlingen av schizofreni. En systematisk litteratursökning gjordes i databaserna Pubmed, PsycInfo, Cinahl och ELIN@Lund. Av 31 funna studier inkluderades 14 studier, och genom en integrerad analys kunde sex teman identifieras: positiva symtom, negativa symtom, generell psykopatologi, vårdkonsumtion, social funktion och depression. Resultatet visade att KT hade god effekt på social funktion och i vissa fall på negativa symtom och generell psykopatologi. Gällande positiva symtom, vårdkonsumtion och depression verkade KT inte ha någon effekt. Evidensen av behandlingen bedöms vara svag och ytterligare forskning behövs. Behandlingen kan ges av sjuksköterskor, utan att effekten av terapin påverkas, men även här behövs det mer forskning för att säkerställa evidens för behandlingens effekter.}},
  author       = {{Fager Bengtsson, Olof and Kovacs, Endre and Lindholm, Anna-Karin}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Effekter av kognitiv terapi vid schizofreni}},
  year         = {{2008}},
}