Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Kvinnors upplevelse av att få ett positivt provresultat för genmutation i brca1/2

Sjöstrand, Desirée and Hedlund, Selma (2008)
Department of Health Sciences
Abstract
I mitten på 1990-talet identifierades BRCA1/2 som bröstcancergener och predisponerar en hereditär riskökning att insjukna i bröstcancer. Presymtomatiska och diagnostiserade kvinnor kan göra ett genetiskt test för att se om de har genmutationen. Syftet med studien var att belysa kvinnors upplevelese av att leva med förhöjd bröstcancerrisk och genomgå en genetisk provtagning. Metoden som användes var en litteraturstudie där tio vetenskapliga artiklar valdes ut och analyserades enligt integrerad analysmetod. I analysen framkom sex kategorier som beskrev denna upplevelsen; information, familjeband, stöd och stöttning, ångest-oro och depression, inställning till profylaktiska åtgärder och copingstrategier. I resultatet framkom att en genetisk... (More)
I mitten på 1990-talet identifierades BRCA1/2 som bröstcancergener och predisponerar en hereditär riskökning att insjukna i bröstcancer. Presymtomatiska och diagnostiserade kvinnor kan göra ett genetiskt test för att se om de har genmutationen. Syftet med studien var att belysa kvinnors upplevelese av att leva med förhöjd bröstcancerrisk och genomgå en genetisk provtagning. Metoden som användes var en litteraturstudie där tio vetenskapliga artiklar valdes ut och analyserades enligt integrerad analysmetod. I analysen framkom sex kategorier som beskrev denna upplevelsen; information, familjeband, stöd och stöttning, ångest-oro och depression, inställning till profylaktiska åtgärder och copingstrategier. I resultatet framkom att en genetisk provtagning medförde positiva konsekvenser då det minskade stress och oro på sikt. Dock väcktes andra problematiska frågeställningar och etiska dilemman. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Sjöstrand, Desirée and Hedlund, Selma
supervisor
organization
alternative title
En litteraturstudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
bröstcancer, genetisk provtagning, BRCA1/BRCA2
language
Swedish
id
2530105
date added to LUP
2012-05-04 14:25:34
date last changed
2015-12-14 13:21:23
@misc{2530105,
  abstract     = {{I mitten på 1990-talet identifierades BRCA1/2 som bröstcancergener och predisponerar en hereditär riskökning att insjukna i bröstcancer. Presymtomatiska och diagnostiserade kvinnor kan göra ett genetiskt test för att se om de har genmutationen. Syftet med studien var att belysa kvinnors upplevelese av att leva med förhöjd bröstcancerrisk och genomgå en genetisk provtagning. Metoden som användes var en litteraturstudie där tio vetenskapliga artiklar valdes ut och analyserades enligt integrerad analysmetod.  I analysen framkom sex kategorier som beskrev denna upplevelsen; information, familjeband, stöd och stöttning, ångest-oro och depression, inställning till profylaktiska åtgärder och copingstrategier. I resultatet framkom att en genetisk provtagning medförde positiva konsekvenser då det minskade stress och oro på sikt. Dock väcktes andra problematiska frågeställningar och etiska dilemman.}},
  author       = {{Sjöstrand, Desirée and Hedlund, Selma}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Kvinnors upplevelse av att få ett positivt provresultat för genmutation i brca1/2}},
  year         = {{2008}},
}