Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Effekter av utbildning i smärthantering för sjuksköterskor

Lennebo, Sanna and Vendegren, Lina (2008)
Department of Health Sciences
Abstract
Smärta är något som alla någon gång kommer att få uppleva och sjuksköterskor kommer alltid att träffa patienter med smärta oavsett arbetsplats. Smärtproblematik är dessutom den vanligaste anledningen till att sjukvården kontaktas. Det har dock visat sig att en kunskapsbrist finns hos sjuksköterskor inom detta viktiga område, vilket innebär att personer med smärta drabbas då de riskerar att få genomgå onödigt lidande vid otillräcklig smärtlindring. Syftet med denna litteraturstudie var att undersöka vilka effekter utbildning i ämnet smärta för sjuksköterskor, får för deras teoretiska och kliniska (praktiska) kunskaper. Tio artiklar valdes ut och granskades. Resultatet visade att i majoriteten av de granskade studiernas resultat sågs en... (More)
Smärta är något som alla någon gång kommer att få uppleva och sjuksköterskor kommer alltid att träffa patienter med smärta oavsett arbetsplats. Smärtproblematik är dessutom den vanligaste anledningen till att sjukvården kontaktas. Det har dock visat sig att en kunskapsbrist finns hos sjuksköterskor inom detta viktiga område, vilket innebär att personer med smärta drabbas då de riskerar att få genomgå onödigt lidande vid otillräcklig smärtlindring. Syftet med denna litteraturstudie var att undersöka vilka effekter utbildning i ämnet smärta för sjuksköterskor, får för deras teoretiska och kliniska (praktiska) kunskaper. Tio artiklar valdes ut och granskades. Resultatet visade att i majoriteten av de granskade studiernas resultat sågs en ökning av antingen teoretisk eller klinisk kunskap efter det att sjuksköterskorna genomgått utbildningsprogram i smärthantering. Dock kvarstod en betydande kunskapsbrist i ett flertal av studierna. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Lennebo, Sanna and Vendegren, Lina
supervisor
organization
alternative title
En litteraturstudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
sjuksköterska, smärta, smärthantering, utbildning
language
Swedish
id
2530115
date added to LUP
2012-05-04 14:25:34
date last changed
2015-12-14 13:21:23
@misc{2530115,
  abstract     = {{Smärta är något som alla någon gång kommer att få uppleva och sjuksköterskor kommer alltid att träffa patienter med smärta oavsett arbetsplats. Smärtproblematik är dessutom den vanligaste anledningen till att sjukvården kontaktas. Det har dock visat sig att en kunskapsbrist finns hos sjuksköterskor inom detta viktiga område, vilket innebär att personer med smärta drabbas då de riskerar att få genomgå onödigt lidande vid otillräcklig smärtlindring. Syftet med denna litteraturstudie var att undersöka vilka effekter utbildning i ämnet smärta för sjuksköterskor, får för deras teoretiska och kliniska (praktiska) kunskaper. Tio artiklar valdes ut och granskades. Resultatet visade att i majoriteten av de granskade studiernas resultat sågs en ökning av antingen teoretisk eller klinisk kunskap efter det att sjuksköterskorna genomgått utbildningsprogram i smärthantering. Dock kvarstod en betydande kunskapsbrist i ett flertal av studierna.}},
  author       = {{Lennebo, Sanna and Vendegren, Lina}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Effekter av utbildning i smärthantering för sjuksköterskor}},
  year         = {{2008}},
}