Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Närståendes reaktioner & behov vid återupplivning och oväntat dödsfall

Källberg, Jonas and Nilsson, Elenka (2008)
Department of Health Sciences
Abstract
En av de viktigaste aspekterna inom vården är mötet mellan människor. Att bemöta närstående, vars anhörig genomgått återupplivning eller dött oväntat, är ett svårt, krävande och samtidigt mycket värdefullt arbete. Syftet med litteraturstudien var att identifiera närståendes upplevda behov vid återupplivningsförsök och oväntat dödsfall och om möjligt finna förslag på vägar att tillgodose dessa. I litteraturstudien granskades och analyserades elva vetenskapliga artiklar. I resultatet framkom fem, för närstående, viktiga upplevda behov: trygghet, information, stöd, skydd för patienten, liksom behov av att vara nära patienten. För att bemöta dessa behov behövs mer kunskap och förståelse om närståendes situation vid återupplivning och oväntat... (More)
En av de viktigaste aspekterna inom vården är mötet mellan människor. Att bemöta närstående, vars anhörig genomgått återupplivning eller dött oväntat, är ett svårt, krävande och samtidigt mycket värdefullt arbete. Syftet med litteraturstudien var att identifiera närståendes upplevda behov vid återupplivningsförsök och oväntat dödsfall och om möjligt finna förslag på vägar att tillgodose dessa. I litteraturstudien granskades och analyserades elva vetenskapliga artiklar. I resultatet framkom fem, för närstående, viktiga upplevda behov: trygghet, information, stöd, skydd för patienten, liksom behov av att vara nära patienten. För att bemöta dessa behov behövs mer kunskap och förståelse om närståendes situation vid återupplivning och oväntat dödsfall, samt en systematisering av omvårdnadsåtgärder och tydliga riktlinjer för återupplivningsförsök. Det framkom även att personalen inom akutsjukvård behöver mer utbildning i omhändertagandet av närstående i kris. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Källberg, Jonas and Nilsson, Elenka
supervisor
organization
alternative title
En litteraturstudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
närstående, behov, oväntat dödsfall, återupplivning
language
Swedish
id
2530120
date added to LUP
2012-05-04 14:25:34
date last changed
2015-12-14 13:21:23
@misc{2530120,
  abstract     = {{En av de viktigaste aspekterna inom vården är mötet mellan människor. Att bemöta närstående, vars anhörig genomgått återupplivning eller dött oväntat, är ett svårt, krävande och samtidigt mycket värdefullt arbete. Syftet med litteraturstudien var att identifiera närståendes upplevda behov vid återupplivningsförsök och oväntat dödsfall och om möjligt finna förslag på vägar att tillgodose dessa. I litteraturstudien granskades och analyserades elva vetenskapliga artiklar. I resultatet framkom fem, för närstående, viktiga upplevda behov: trygghet, information, stöd, skydd för patienten, liksom behov av att vara nära patienten. För att bemöta dessa behov behövs mer kunskap och förståelse om närståendes situation vid återupplivning och oväntat dödsfall, samt en systematisering av omvårdnadsåtgärder och tydliga riktlinjer för återupplivningsförsök. Det framkom även att personalen inom akutsjukvård behöver mer utbildning i omhändertagandet av närstående i kris.}},
  author       = {{Källberg, Jonas and Nilsson, Elenka}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Närståendes reaktioner & behov vid återupplivning och oväntat dödsfall}},
  year         = {{2008}},
}