Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Utvärdering av ett vårdprogram för patienter med höftfraktur på universitetssjukhuset i lund

Erlandsson, Camilla and Hall Lundberg, Ida (2008)
Department of Health Sciences
Abstract
På Universitetssjukhuset i Lund infördes 2007 ett vårdprogram för patienter med höftfraktur. Det innebar förändringar i akut omhändertagande och ska ge patienten snabbare väg till röntgen och ortopedavdelning. Syftet med studien var att utvärdera effekten på smärtlindring, tid till operation, mobilisering, förekomst av komplikationer och vårdtid. I en kvantitativ retrospektiv studie jämfördes 57 patienter som vårdades enligt vårdprogrammet med 90 patienter som vårdades enligt tidigare rutiner. Resultatet visade att de som vårdades enligt det nya vårdprogrammet fick smärtlindring tidigare och oftare prehospitalt. Skillnaderna var statistiskt signifikanta. Patienter som vårdades enligt det nya vårdprogrammet hade kortare tid till operation,... (More)
På Universitetssjukhuset i Lund infördes 2007 ett vårdprogram för patienter med höftfraktur. Det innebar förändringar i akut omhändertagande och ska ge patienten snabbare väg till röntgen och ortopedavdelning. Syftet med studien var att utvärdera effekten på smärtlindring, tid till operation, mobilisering, förekomst av komplikationer och vårdtid. I en kvantitativ retrospektiv studie jämfördes 57 patienter som vårdades enligt vårdprogrammet med 90 patienter som vårdades enligt tidigare rutiner. Resultatet visade att de som vårdades enligt det nya vårdprogrammet fick smärtlindring tidigare och oftare prehospitalt. Skillnaderna var statistiskt signifikanta. Patienter som vårdades enligt det nya vårdprogrammet hade kortare tid till operation, men fler komplikationer. Skillnaden avseende trycksår var statistiskt signifikant. Inga stora skillnader fanns avseende mobilisering och vårdtid. Patienter med demenssjukdom fick smärtlindring i samma utsträckning som övriga men mobiliserades mindre ofta inom ett dygn. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Erlandsson, Camilla and Hall Lundberg, Ida
supervisor
organization
alternative title
En studie av smärtlindring, tid till operation, mobilisering, förekomst av komplikationer och vårdtid.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
höftfraktur, vårdprogram, smärtlindring, tid till operation, mobilisering, komplikationer, vårdtid
language
Swedish
id
2530189
date added to LUP
2012-05-04 14:25:34
date last changed
2015-12-14 13:21:23
@misc{2530189,
  abstract     = {{På Universitetssjukhuset i Lund infördes 2007 ett vårdprogram för patienter med höftfraktur. Det innebar förändringar i akut omhändertagande och ska ge patienten snabbare väg till röntgen och ortopedavdelning. Syftet med studien var att utvärdera effekten på smärtlindring, tid till operation, mobilisering, förekomst av komplikationer och vårdtid. I en kvantitativ retrospektiv studie jämfördes 57 patienter som vårdades enligt vårdprogrammet med 90 patienter som vårdades enligt tidigare rutiner. Resultatet visade att de som vårdades enligt det nya vårdprogrammet fick smärtlindring tidigare och oftare prehospitalt. Skillnaderna var statistiskt signifikanta. Patienter som vårdades enligt det nya vårdprogrammet hade kortare tid till operation, men fler komplikationer. Skillnaden avseende trycksår var statistiskt signifikant. Inga stora skillnader fanns avseende mobilisering och vårdtid. Patienter med demenssjukdom fick smärtlindring i samma utsträckning som övriga men mobiliserades mindre ofta inom ett dygn.}},
  author       = {{Erlandsson, Camilla and Hall Lundberg, Ida}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Utvärdering av ett vårdprogram för patienter med höftfraktur på universitetssjukhuset i lund}},
  year         = {{2008}},
}