Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Miljöns betydelse för patienter som genomgår en elektiv röntgenundersökning

Gyllenör, Anders (2008)
Department of Health Sciences
Abstract
Miljön på röntgenavdelningar uppfattas ofta som sterila och opersonliga. Detta kan innebära obehag och främlingskänsla för patienter som genomgår längre undersökningar. Syftet med studien är att undersöka hur patienter upplever den fysiska miljön i röntgenrummet och om dekorationer, uppsatta i patienternas blickfång, innebär någon förändring av deras upplevelse. En kontrollgrupp patienter (n=39) fick besvara ett frågeformulär om miljön efter en röntgenundersökning innan rummet dekorerades. En testgrupp (n=41) besvarade samma frågeformulär efter att rummet dekorerats med ett tygstycke med naturmotiv. Resultatet visade inga skillnader mellan grupperna i deras upplevelse av miljön. Patienterna rapporterade att de uppfattade miljön på... (More)
Miljön på röntgenavdelningar uppfattas ofta som sterila och opersonliga. Detta kan innebära obehag och främlingskänsla för patienter som genomgår längre undersökningar. Syftet med studien är att undersöka hur patienter upplever den fysiska miljön i röntgenrummet och om dekorationer, uppsatta i patienternas blickfång, innebär någon förändring av deras upplevelse. En kontrollgrupp patienter (n=39) fick besvara ett frågeformulär om miljön efter en röntgenundersökning innan rummet dekorerades. En testgrupp (n=41) besvarade samma frågeformulär efter att rummet dekorerats med ett tygstycke med naturmotiv. Resultatet visade inga skillnader mellan grupperna i deras upplevelse av miljön. Patienterna rapporterade att de uppfattade miljön på röntgenavdelningen som ganska positiv men i fria kommentarer föreslog de ett flertal förändringar. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Gyllenör, Anders
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
röntgen, undersökningsrum, patient, miljö
language
Swedish
id
2530194
date added to LUP
2012-05-04 14:25:34
date last changed
2015-12-14 13:21:23
@misc{2530194,
  abstract     = {{Miljön på röntgenavdelningar uppfattas ofta som sterila och opersonliga. Detta kan innebära obehag och främlingskänsla för patienter som genomgår längre undersökningar. Syftet med studien är att undersöka hur patienter upplever den fysiska miljön i röntgenrummet och om dekorationer, uppsatta i patienternas blickfång, innebär någon förändring av deras upplevelse. En kontrollgrupp patienter (n=39) fick besvara ett frågeformulär om miljön efter en röntgenundersökning innan rummet dekorerades. En testgrupp (n=41) besvarade samma frågeformulär efter att rummet dekorerats med ett tygstycke med naturmotiv. Resultatet visade inga skillnader mellan grupperna i deras upplevelse av miljön. Patienterna rapporterade att de uppfattade miljön på röntgenavdelningen som ganska positiv men i fria kommentarer föreslog de ett flertal förändringar.}},
  author       = {{Gyllenör, Anders}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Miljöns betydelse för patienter som genomgår en elektiv röntgenundersökning}},
  year         = {{2008}},
}