Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Postoperativ kroppstemperatur

Nyman, Tomas and Wihlborg, Jonas (2008)
Department of Health Sciences
Abstract
Under den perioperativa processen är bibehållandet av en normal kroppstemperatur av stor vikt för att eliminera risken för intra- eller postoperativa komplikationer. Syftet med studien var att jämföra patienters postoperativa kroppstemperatur åren 2001 och 2006 vid universitetssjukhusen i Skåne samt att undersöka frekvensen av hypotermi kopplat till vilka medicintekniska produkter eller omvårdnadsåtgärder som använts eller implementerats under perioden. Studien byggde på postoperativa mätningar av patienters kroppstemperatur vid universitetssjukhusen i Skåne samt intervjuer med nyckelpersoner kopplade till respektive anestesiklinik. Denna studie visade en signifikant ökning av postoperativ kroppstemperatur i gruppen kirurgpatienter vid... (More)
Under den perioperativa processen är bibehållandet av en normal kroppstemperatur av stor vikt för att eliminera risken för intra- eller postoperativa komplikationer. Syftet med studien var att jämföra patienters postoperativa kroppstemperatur åren 2001 och 2006 vid universitetssjukhusen i Skåne samt att undersöka frekvensen av hypotermi kopplat till vilka medicintekniska produkter eller omvårdnadsåtgärder som använts eller implementerats under perioden. Studien byggde på postoperativa mätningar av patienters kroppstemperatur vid universitetssjukhusen i Skåne samt intervjuer med nyckelpersoner kopplade till respektive anestesiklinik. Denna studie visade en signifikant ökning av postoperativ kroppstemperatur i gruppen kirurgpatienter vid jämförelse av åren 2001 och 2006. Studien visade även en signifikant minskning av antalet patienter med postoperativ hypotermi. Denna signifikans fanns i hela materialet samt i undergruppen kirurgpatienter. Ökningen av patienternas postoperativa kroppstemperatur samt den minskade frekvensen av hypotermi kunde möjligen förklaras med en ökad tillgång till medicinteknisk utrustning såsom varmluftstäcken och mer kontinuerlig mätning av kroppstemperatur. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Nyman, Tomas and Wihlborg, Jonas
supervisor
organization
alternative title
Frekvens av postoperativ hypotermi.
year
type
H1 - Master's Degree (One Year)
subject
keywords
postoperativ kroppstemperatur, hypotermi, medicinsk teknik
language
Swedish
id
2530210
date added to LUP
2012-05-04 14:25:34
date last changed
2015-12-14 13:21:23
@misc{2530210,
  abstract     = {{Under den perioperativa processen är bibehållandet av en normal kroppstemperatur av stor vikt för att eliminera risken för intra- eller postoperativa komplikationer. Syftet med studien var att jämföra patienters postoperativa kroppstemperatur åren 2001 och 2006 vid universitetssjukhusen i Skåne samt att undersöka frekvensen av hypotermi kopplat till vilka medicintekniska produkter eller omvårdnadsåtgärder som använts eller implementerats under perioden. Studien byggde på postoperativa mätningar av patienters kroppstemperatur vid universitetssjukhusen i Skåne samt intervjuer med nyckelpersoner kopplade till respektive anestesiklinik. Denna studie visade en signifikant ökning av postoperativ kroppstemperatur i gruppen kirurgpatienter vid jämförelse av åren 2001 och 2006. Studien visade även en signifikant minskning av antalet patienter med postoperativ hypotermi. Denna signifikans fanns i hela materialet samt i undergruppen kirurgpatienter. Ökningen av patienternas postoperativa kroppstemperatur samt den minskade frekvensen av hypotermi kunde möjligen förklaras med en ökad tillgång till medicinteknisk utrustning såsom varmluftstäcken och mer kontinuerlig mätning av kroppstemperatur.}},
  author       = {{Nyman, Tomas and Wihlborg, Jonas}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Postoperativ kroppstemperatur}},
  year         = {{2008}},
}